Strony

sobota, 27 marca 2010

NA JAGODY

 
Po zimowych, często bardziej kalorycznych potrawach, chyba wszyscy tęsknimy już za świeżymi, owocowymi smakami. Ja z pewnością! Dlatego racuchy z blogu Liski musiały prędzej czy później znaleźć się na moim stole. Zamiast malin użyłam jagód i podałam racuszki z syropem klonowym. Smakowały bosko i szybko zniknęły. z talerzy.Polecam! Przepis cytuję za Liską.

PROPORCJE NA 16 MAŁYCH SZTUK
1 jajko

szczypta soli
1 filiżanka mąki pszennej 

1 filiżanka jogurtu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
do smażenia: olej roślinny

owoce jagodowe lub jabłka pokrojone na małe kawałki (mrożonych nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta)


Wszystkie składniki połączyć w miseczce - mąkę należy wsypywać stopniowo, cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki.
Odstawić na 10-15 minut.

Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym - najpierw rozgrzewamy olej, potem zmniejszamy moc grzania, nabieramy 1-2 łyżki surowego ciasta i smażymy placuszki na średnim ogniu, po ok. 2-3 minutach przewracając je na drugą stronę.
Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)