Czekolada.
To słowo, które przyciąga jak magnes.
Równie wielką moc działania ma Piotr Chylarecki, mistrz cukiernictwa i kreator niezwykłych czekoladowych dzieł.
Czy mogłam się więc oprzeć zaproszeniu na lutowe spotkanie w Akademii Smaku Bosch, skoro tematem była czekolada - a ściślej "Zaskakujące połączenia smakowe", a prowadzącym Piotr Chylarecki w duecie z Pawłem Kibartem?!
Wszystkie spotkania i warsztaty Akademii Smaku Bosch odbywają się w pięknie zaaranżowanym i świetnie wyposażonym Centrum Domowych Inspiracji .
Lutowemu spotkaniu patronował KUPIEC, Wawel, Bonduelle, Frisco.pl i oczywiście gospodarz, czyli Akademia Smaku Bosch.
Spotkanie rozpoczęliśmy od czekoladowego wstępu, czyli nauki testowania smaku i rodzaju czekolady i odpowiedniego dobrania dodatków potrzebnych do stworzenia udanego deseru czekoladowego. Była to bardzo cenna i ciekawa lekcja.
Kolejnym etapem, na który wszyscy najbardziej czekali było oczywiście gotowanie. Atmosferę skutecznie podkręciło niebywale intrygujące menu, w którym czekolada naprawdę użyta została w sposób niekonwencjonalny.
Podzieleni na cztery zespoły przygotowaliśmy:
- wędzoną pierś z gęsi z sorbetem z buraka z czekoladą gorzką z pomarańczami
- krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsem z gorzkiej czekolady
- pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, chilli, marakui i imbiru podaną ze smażonymi warzywami
- brownie z kaszą gryczaną, musem czekoladowym i kremem śmietankowym podane z
orzechami laskowymi prażonymi w karmelu
Co tu dużo mówić - każde nowe wcielenie czekolady było dla mnie smakowym doznaniem i ogromną inspiracją. Każda z propozycji miała ogromny potencjał i z pewnością wrócę niebawem do podobnych czekoladowych eksperymentów.
Tak jak się spodziewałam już po pierwszym zerknięciu na menu, niekwestionowanym fawortem zostało brownie z kaszą gryczaną przygotowaną z cytrusową nutą w taki sposób, że do dziś śni mi się po nocach - ale to standard w przypadku kreacji Piotra Chylareckiego.
Spotkanie w Akademii Smaku Bosch jak zawsze obfitowało w mnóstwo ciekawych informacji, doskonałych produktów i dań oraz niezliczoną ilość uśmiechów i sympatycznych spotkań z blogerkami i blogerem, czyli Krainą Sosny.
Organizatorom i sponsorom bardzo dziękuję za zaproszenie i możliwość udziału w czekoladowej podróży przez smaki, a Wam polecam śledzenie kalendarza kolejnych spotkań Akademii Smaku Bosch - klik.
* zdjęcia zamieszczam dzięki uprzejmości Akademii Smaku Bosch.
była to niesamowita czekoladowa przygoda! dzięki za wspólne doznania :)
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć:-) Miło było Cię spotkać na tej czekoladowej uczcie:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuń