Strony

piątek, 9 kwietnia 2010

DRUGA ODSŁONA SERNIKA

 

Spieszę się jak mogę, by dokończyć zamieszczanie ostatnich wielkanocnych wypieków. Pora przecież skupić się na wiośnie i wszystkich świeżych smakach jakie z nią powracają. Dziś druga odsłona zapowiadanego przeze mnie wcześniej sernika kawowo-czekoladowego. Choć wstyd się przyznać, zrobiłam go egoistycznie z myślą o sobie...i pewnie dlatego zjadłam tylko jeden kawałek, całą resztę pochłonął mój syn:) Wniosek z tego, że sernik nadaje się dla małych i dużych łakomczuchów, może jesteście jednymi z nich? Polecam! 
Sernik przygotowuję na bazie przepisu na serniczki z kajmakiem, wersja kawowo-czekoladowa to moja wariacja na temat ulubionych smaków:) Jest wilgotny, aromatyczny, smaki kawy i czekolady świetnie się uzupełniają.
Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. 

SKŁADNIKI  
90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki)
40 g roztopionego masła 
500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 
1 łyżka ekstraktu z wanilii 
2 jajka 
90 g cukru pudru
4-6 łyżek likieru kawowego*
4-6 łyżek nutelli *
NA POLEWĘ
2-3 łyżki masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
 * ilość tych składników zależy od Waszych upodobań smakowych, można zmniejszyć lub zwiększyć. 


Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier, likier i nutellę zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć folią aluminiową i obłożyć nią zewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową.
Piec około 50-60 minut w temperaturze 160ºC. Zostawić w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia, dzięki temu sernik się nie zapadnie. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zbyt się zarumienił, można przykryć go folią aluminiową i piec dalej. Czekoladę na polewę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i po lekkim przestudzeniu nakładamy polewę na wierzch wystudzonego sernika. Odstawiamy, dekorujemy dowolnie. Wstawiamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego! 

3 komentarze :

  1. Oooo matko!!! Za czekoladę dam się pokroić, słodkie kocham w każdych ilościach. A połączenie kawy i czekolady.... mmmmniam:) Serniczek do wypróbowania w mam nadzieję niedalekiej przyszłości - a jeszcze nigdy nie robiłam sernika:)
    Pozdróweczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ten serniczek aż chce się upiec! Musi być pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. deZeal! Witaj, sernik nie jest trudny, musisz się po prostu przemóc i zobaczysz, że pójdzie dobrze!

    Jagienka! Zachęcam do upieczenia:) Dziękuję za wizytę, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)