wtorek, 6 kwietnia 2010

OGÓREK W GALARETCE? TERRINA!


Lubię nowości, przepadam za ciekawymi zmianami, uwielbiam spontaniczne  pomysły, zwłaszcza kiedy ich efekt jest zaskakująco pomyślny. W ten sposób stworzyłam i pokochałam ogórek w galaretce, czyli terrinę z ogórkiem i koperkiem. Chciałam zjeść w święta coś innego, lekkiego, pachnącego wiosną, rześkiego. Zobaczyłam dorodny ogórek, dokupiłam pachnący koperek, dodałam pyszny twarożek, namoczyłam żelatynę i zajadałam się w święta cudowną terriną!  Przepis prosty, wykonanie jeszcze łatwiejsze. Jeśli macie 5 wolnych minut, komplet składników i ochotę na coś wiosennego - polecam bardzo! 

Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.  

SKŁADNIKI
1/2 zielonego ogórka
pęczek koperku
500 g twarożku homogenizowanego
3 łyżki żelatyny
100 ml śmietany kremówki 30%
1-2 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła 



Ogórek obrać i zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami.Koperek drobno posiekać i dodać wraz z ogórkiem do serka homogenizowanego.Dodać starty ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem, dobrze zamieszać. Śmietanę podgrzać, gdy zacznie wrzeć dodać do niej żelatynę i dokładnie rozprowadzić. Przelać do masy twarożkowej, jeszcze raz dokładnie zamieszać. Naczynie do terriny (u mnie żaroodporna forma na babkę) wysmarować dokładnie masłem i przelać do niej masę. Przykryć i wstawić do lodówki do momentu stężenia - u mnie terrina była gotowa już po godzinie. Podawać z pomidorami. Smacznego! 

2 komentarze :

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails