wtorek, 8 maja 2018

Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi.



Jeszcze mi się zdaje, że między palcami prześlizguje się ostatnia wstążka fiołkowego zapachu,
a to już nie fiołki, tylko bez pachnie wszędzie dokoła.
Układam go w wazonach. Ciągle mi mało tej woni, która podchodzi łagodnie pod okna i pachnie najpiękniej skropiona poranną rosą. 



Poletko czosnku niedźwiedziego wzięła już we władanie pokrzywa. Powinnam się pospieszyć zanim młode listki się zestarzeją. 
Puchate kule dmuchawców zaokrągliły się na łące tak szybko, że zebranie pół tysiąca kwiatów mlecza na mniszkowy miód zdawało się przez chwilę złudnym marzeniem. 



Już tęsknię za zapachem konwalii, który wita mnie pierwszy przed domem, jeszcze zanim koła roweru zbliżą się do bramy. Bukiecik białych dzwoneczków kładę przy łóżku, by zasypiać i budzić się z ich zapachem. 



Jeszcze przed tygodniem chowałam głowę między kwiaty kwitnących jabłoni - ten zapach jak klucz otwiera drzwi do wspomnień o jeszcze gorącej szarlotce, kompocie z papierówek i o pierwszym łapczywym kęsie w soczystą krągłość rumianych owoców. 



Za szybko. 
Chciałabym, żeby maj zwolnił.
Najlepiej, żeby po prostu był. 
Ale on nie słucha. 
Nic nie dzieje się wystarczająco wolno. 
Uparcie więc zwalniam ja.


Wstaję o świcie łapiąc dzień za pierwsze koniuszki słońca. Będę się go tak trzymać aż do późnego wieczora, gdy księżyc wyjdzie zza najwyższej góry i srebrzystym okiem mrugnie mi na dobranoc. 
Zasypiam z myślami wędrującymi już po porannym targu. 
Koszyk zapełnia się ... za szybko. 


Jadę po botwinkę, jednak gdy docieram na miejsce, ręce same sięgają już po rabarbar i strzępiaste pęczki koperku. Szukam miejsca na kształtną główkę młodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością ulegam pokusie nabrzmiałych czerwonością truskawek. 


Na ostatnim stoisku przypominam sobie o botwince, a to wszystko dlatego, że zbyt długo przyglądałam się szparagom. 
Strzeliste zielone pałeczki pojadą ze mną do domu usadowione na honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję. 
Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę chciała posiekać koperek i w jakim cieście tym razem wyląduje rabarbar. 


W majowym gotowaniu najbardziej lubię wolność i prostotę.
"Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim kucharkom wiadomo, że najlepszymi przewodnikami są składniki, którymi w danej chwili się dysponuje. Wiele z tego co robimy jest zbyt proste, żeby to podać jako przepis".
I coraz mocniej wierzę w to, że "nie ma żadnej techniki, są tylko sposoby, co i jak zrobić. No, czy będziemy odmierzać i ważyć, czy już zaczniemy gotować."*



A więc zaczynam gotować. 
Sięgam po szparagi. Kładę je obok słoiczka z pesto ukręconym dzień wcześniej.
Tak, to już się dzieje. 
Najpierw powoli, później coraz szybciej toczą się myśli, których szept zamienia się w pięć prostych liter - PIZZA.
Majowa, puszysta, ze szparagami i świeżą bryndzą. Dla smaku kilka plasterków suszonej szynki. 


"Myję ręce i wycieram je w fartuch. Myślę sobie, że takiego właśnie połączenia pragnęłam. Opartego na prostocie. To moje właściwe dziedzictwo. Gotuję i piekę. Taką rolę dostałam w spadku po tych, którzy przede mną rozdawali chleb, podtrzymywali ogień i dzielili się wszelkim nadmiarem. Zagłębiam się w tajniki gotowania i ta rola coraz bardziej mi odpowiada. Nie muszę, ani przed sobą, ani przed innymi, niczego udawać. Czuję się właściwą osobą na właściwym miejscu. Zawsze pragnęłam robić to, co robię, i być tym, kim jestem teraz."*


Pizza ze szparagami. Najprostsza, pysznie zielona, uszczęśliwiająca. 
"Uszczęśliwienie? Kolor szczęścia z pewnością jest wiosennie zielony."*



MAJOWA PIZZA ZE SZPARAGAMI
/składniki na 3 średnie pizze/ 

Podaję składniki "na oko" - przecież gotujemy, a nie odmierzamy:)
Przygotujcie koszyk, zapakujcie kawałki pizzy i zabierzcie ją koniecznie na majowy piknik. 

ulubione ciasto na pizzę - ja korzystam z tego - klik
ok. pół pęczka szparagów
kawałek świeżej bryndzy
kilka łyżeczek pesto
sól, pieprz
oliwa z oliwek
opcjonalnie kilka plasterków suszonej szynki


Szparagi opłukać, odłamać zgrubiałe, łykowate części - same pękną w miejscu, które nadaje się do wyrzucenia. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić szparagi na wąskie paski. Przełożyć do miski, skropić oliwą, posolić i popieprzyć, a następnie całość wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby smaki się przegryzły. 


Przygotowane spody do pizzy posmarować z wierzchu pesto. Ułożyć na wierzchu paski szparagów - można dodać kawałki suszonej szynki. Pokruszyć bryndzę (lub inny ulubiony ser). Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury  ok. 220 stopni. Piec ok. 10-15 minut, do momentu aż spody będą upieczone, a wierzch pizzy lekko się zrumieni.


* cytuję kolejno Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii", Marlena de Blasi "Tysiąc dni w Toskanii", Frances Mayes "Bella Toskania"

Z radością dodaje przepis do piknikowej akcji prowadzonej przez Agnieszkę - Usagi. 
  Czas na piknik z home&you - półmetek!

55 komentarzy :

  1. Wygląda pięknie i bardzo smakowicie, muszę ją spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Maj zdecydowanie za szybko ucieka, chciałoby się go zatrzymać, ale jak???? Aniu pizza idealnie pyszna, zjadłabym oj zjadła :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo losie, jak apetycznie. dobry pomysł z wąskimi paskami szparaga. bardzo dobry :) no a deseczkę już czas kupić nową - żart... klimatycznie mi piątek zaczarowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kucharnia + szparagi = na pewno będzie coś smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I u mnie konwalie na nocnym stoliku, pachną nieziemsko.
    Pizza wspaniała!
    Chętnie skierowałabym dziś koła mojego roweru w Twoje strony:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała:-) Jestem zachwycona dodatkiem w postaci szpargów i pesto. Zdjęcia cudowne:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. I u mnie w sypialni pachną konwalie!!! :-)
    Taka majowa pizza to świetny pomysł. Szparagi, pesto, szynka, bryndza...- nic tylko palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się Twoja pizza :)

    majowe buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jutro piekę podobną. Ale twoja wygląda tak apetycznie, że nie wiem czy dorównam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pizza, szparagi, wiosna... lubię takie połączenia :)
    zwłaszcza przedstawione w tak subtelny sposób jak u Ciebie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem zachwycona klimatem tej opowieści i fantastycznymi , pełnymi nostalgii za pięknem , zdjęciami.
    Pizzę pochłonęłam wszystkimi zmysłami i by nie poszła w niepamięć , już zanotowałam, zrobię!!! na pewno!!!Pozdrawiam i przesyłam zapach kwitnących bzów z mojego ogrodu.

    OdpowiedzUsuń
  12. od dzis to moja ulubiona pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam to, co dziś podajesz, moja córka znalazła dziś szparagi na porośniętej chwastami łące, koło naszego domu. Mam szparagi przez płot :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiosenna, zdrowa i bardzo majowa, pyszna! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. zamawiam na wynos kawałek takiej majowej, optymistycznej pizzy! miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Majowo mnie zauroczyłaś Aniu, opowieścią, zapachem bzów i konwalii. Dla tej pizzy poświęcę swoją dietę:-) i jutro ją wyczaruję:-)
    Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem oczarowana zdjęciami, Twoją pizze jem oczami ;)
    dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudownie! A moje zakupy na ryneczku są bardzo podobne:) Idę po botwinkę, a wracam ledwo idąc, przygnieciona ciężarem:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Odmierzanie "na oko" bardzo mi bliskie Aniu.
    Tęsknię za powolnymi porankami, koszykiem na rynku i .. zatrzymaniu. Los nie pozwala. Jeszcze nie teraz. Kilka supełków nie daje się tak łatwo rozplątać..
    Dobrze, że mogę zatrzymać się u Ciebie. Odsapnąć. Dziękuję:)
    Pozdrawiam majowo!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja również wszystko "na oko" :D
    Piękne zdjęcia, bardzo naturalne, lubię takie. A pizza genialna !

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam szparagi ! :) A ta pizza jest rewelacyjna ! :) Muszę koniecznie zrobić :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. U mnie w kuchni też dzisiaj zagościły szparagi. Następnym razem wykorzystam je go pizzy, bo twoja wygląda nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. A wiesz Aniu że pizza z dokładnie takimi składnikami chodzi za mną od kilku dni? A tu proszę. Spełnienie marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mi też ten maj jakoś szybko zlatuje, za szybko .... ni się obejrzymy, a dzieciaki wakacje będą miały:) .... taka pizza będzie mi się teraz po nocach śniła ... pomyślę o niej w przyszłą sobotę kiedy to wybiorę się z koszem na targ:) buziaki zasyłam Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  25. Ach, co za cudowny pomysł na pizzę. Z moimi ukochanymi szparagami. Cudowność. Szkoda, że maj taki krótki...

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzięki! Wiem już czym będziemy objadać się wieczorem :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Podsunełas mi pomysł na szparagi które mam w lodówce od kilku dni :] pozdrawiam anno!

    OdpowiedzUsuń
  28. Należę do fanklubu pizzy ze szparagami. Zwykle robię na białym sosie, ale szparagi wychodzą mi każdą szczeliną z lodówki, więc skuszę się też na Twój wariant. Ciągle nie mogę dojść do siebie po pizzy z cebulą i fenkułem.. niebiańska!

    OdpowiedzUsuń
  29. Maj powinien trwać wiecznie....te kolory, te kwiaty, te smaki...a ja ostatnio też pizzę robiłam, ze szparagami i łososiem :) Twoja wygląda cudnie...ja też gotuje "na oko" i łączę smaki eksperymentalnie,w zależności od tego co mi cudnego w ręce wpadnie na zakupach....ale tęsknię za tymi bazarkami z warzywami i owocami w Polsce...tu rzadko takie znajduję, niestety ... pozdrawiam jeszcze majowo, z pachnącym bzem obok :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jej, tak pięknie to zacytowałaś, że mogłabym sobie to wyśpiewać właściwie... Pozdrawiam Cię serdecznie, Klimaciaro:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jestem fanką Twoich fotek. Ciesze się, że mogłam cię poznać na ostatnich warsztatach. Chętnie dowiem się więcej, zapraszam do zabawy:

    http://abitepl.blogspot.com/2013/05/zadaj-mi-pytanie-to-ci-na-nie-odpowiem.html

    OdpowiedzUsuń
  32. to chyba najapetyczniejsza pizza jaką w życiu widziałam!!

    OdpowiedzUsuń
  33. what a pretty . ,I hope i can hand made it by myself .Please trsut on us that Those luxury jewelry will make the tippet more beautiful :haircuts

    hairstyles

    Luxury Jewerly

    Personality design

    OdpowiedzUsuń
  34. Szparag. Jak to się stało, że to ludzie w ogóle jedzą

    OdpowiedzUsuń
  35. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo "dziwny" silnik bloga. Fatalne czarne tło. A sama potrawa wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  37. hi,

    Freelance IP Network Engineer

    Freelance IP Network Engineer

    IP networks must function in a stable and reliable manner, and that is where IP network engineers intervene. They can maintain the network, as well as supervise the work, such as updating and modifying the IP network, since it needs to grow and expand over time.

    OdpowiedzUsuń
  38. The 123.hp.com/setup is actually a website which is set up by HP technicians to help people set up their HP Printer by downloading the printer drivers and other software through this website. On this website you can find directions on how you can connect your HP Printer wirelessly, with help of USB cable and even things like how one can install a cartridge in the printer.

    123.hp.com/setup

    192.168.1.1 IP address is widely used as the address pointing to the network router for Internet Access that you have at home. It is one of a few most commonly used IP addresses that router makers assign to a router, 192.168.l.l is the most usual one though 10.0.0.1 or 192.168.0.1 are also among the well known ones. These are also called and defined as host addresses.
    What configuration is available at 192.168.1.1

    OdpowiedzUsuń
  39. You can reinstall or install Microsoft Office Setup at office.com/setup

    OdpowiedzUsuń
  40. All your banking hassle, your payments, and receipts are taken care of. It is, in fact, a single-stop solution to all your monetary transactions. One of the two best things about PayPal is its instantaneity. You don’t have to worry about the transaction getting failed, or taking way too much time. Another thing that makes PayPal worthy is its service availability across the world. It follows you wherever you go to make your life easier and quicker. Let’s discuss steps to making an account, and resolutions to PayPal login issues.
    PayPal login |
    www.amazon.com/mytv |
    Cox login |
    DirecTV login |
    Xfinity login |
    youtube.com activate |
    Yahoo Mail Sign

    OdpowiedzUsuń
  41. If you've already registered the product key, then download Office cpm setup from the Office login account. Otherwise, Visit Office.con/setup or Office.com/setup to install Office with product key. Visit
    Office.con/setup or to install Office with product key.Office.com/setup to install Office with product
    Install Norton setup from norton.con/setup or norton.com/setup and set up on your current device.

    OdpowiedzUsuń
  42. Go through the canon.com/ijsetup webpage, click Set Up and start the Canon ij printer setup process. If you have a Canon inkjet printer (wireless or wired), setting up the complete printer is easy. To download canon printer drivers and install them on your pc, visit canon.com/ijsetup and follow instructions.

    OdpowiedzUsuń
  43. Thanks for sharing this informative blog, hard to find informative content

    The Real definition of CRM is defined with the world-class CRM software that
    Has changed the sales and customer relationship concepts to a great extent.
    The term CRM was specially designed to enhance the overall customer experience.

    OdpowiedzUsuń
  44. The Garmin GPS offers many out of the box features which you can access by having regular Garmin GPS update, It is a popular free application that uses my numerous users. If you are concerned about Garmin express software, or any other features of your Garmin device. We can enter a new route without fearing to get lost and delays in reaching our destination in peak hours. Today, we are living in a technologically advanced era.

    OdpowiedzUsuń
  45. However now you need not worry about how to update because with this guide you will be able to easily update your Garmin Nuvi device. this comprehensive guide and be regularly updated with the latest maps and other features. The Garmin device needs to have a current list of all mapped roads to be effective. you can get all Garmin map update anytime in the future. You will get all the guidelines to download and troubleshoot the Garmin Nuvi Update on your device.

    OdpowiedzUsuń
  46. All you’ll have to do is fubo.tv/connect enter code to log in successfully on your device. To get the code, you can simply visit fubo.tv/connect on your TV and check the code that is being displayed there. Enter the same code while logging with code. If the fubo.tv/connect enter code is correct; it will successfully lead you further and launch the application. However, if the code has expired or is not working, you will have to refresh and enter a new code again to fubotv connect code.
    fubo.tv/Connect

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails