piątek, 6 marca 2015

Czekolada - zaskakujące połączenia smakowe - warsztaty Akademii Smaku Bosch



Czekolada
To słowo, które przyciąga jak magnes. 
Równie wielką moc działania ma Piotr Chylarecki, mistrz cukiernictwa i kreator niezwykłych czekoladowych dzieł. 


Czy mogłam się więc oprzeć zaproszeniu na lutowe spotkanie w Akademii Smaku Bosch, skoro tematem była czekolada - a ściślej "Zaskakujące połączenia smakowe", a prowadzącym Piotr Chylarecki w duecie z Pawłem Kibartem?!


Wszystkie spotkania i warsztaty Akademii Smaku Bosch odbywają się w pięknie zaaranżowanym i świetnie wyposażonym Centrum Domowych Inspiracji
Lutowemu spotkaniu patronował KUPIECWawel, Bonduelle, Frisco.pl i oczywiście gospodarz, czyli Akademia Smaku Bosch


Spotkanie rozpoczęliśmy od czekoladowego wstępu, czyli nauki testowania smaku i rodzaju czekolady i odpowiedniego dobrania dodatków potrzebnych do stworzenia udanego deseru czekoladowego. Była to bardzo cenna i ciekawa lekcja. 

Kolejnym etapem, na który wszyscy najbardziej czekali było oczywiście gotowanie. Atmosferę skutecznie podkręciło niebywale intrygujące menu, w którym czekolada naprawdę użyta została w sposób niekonwencjonalny. 

Podzieleni na cztery zespoły przygotowaliśmy: 
- wędzoną pierś z gęsi z sorbetem z buraka z czekoladą gorzką z pomarańczami

- krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsem z gorzkiej czekolady

- pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, chilli, marakui i imbiru podaną ze smażonymi warzywami 

- brownie z kaszą gryczaną, musem czekoladowym i kremem śmietankowym podane z orzechami laskowymi prażonymi w karmelu

Co tu dużo mówić - każde nowe wcielenie czekolady było dla mnie smakowym doznaniem i ogromną inspiracją. Każda z propozycji miała ogromny potencjał i z pewnością wrócę niebawem do podobnych czekoladowych eksperymentów. 



Tak jak się spodziewałam już po pierwszym zerknięciu na menu, niekwestionowanym fawortem zostało brownie z kaszą gryczaną przygotowaną z cytrusową nutą w taki sposób, że do dziś śni mi się po nocach - ale to standard w przypadku kreacji Piotra Chylareckiego. 



Spotkanie w Akademii Smaku Bosch jak zawsze obfitowało w mnóstwo ciekawych informacji, doskonałych produktów i dań oraz niezliczoną ilość uśmiechów i sympatycznych spotkań z blogerkami i blogerem, czyli Krainą Sosny. 

Organizatorom i sponsorom bardzo dziękuję za zaproszenie i możliwość udziału w czekoladowej podróży przez smaki, a Wam polecam śledzenie kalendarza kolejnych spotkań Akademii Smaku Bosch - klik. 

* zdjęcia zamieszczam dzięki uprzejmości Akademii Smaku Bosch.

2 komentarze :

  1. była to niesamowita czekoladowa przygoda! dzięki za wspólne doznania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic dodać, nic ująć:-) Miło było Cię spotkać na tej czekoladowej uczcie:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails