niedziela, 30 grudnia 2012

TU I TAM nr 30. Czas na toast! Wpadniecie na drinka?



 
Trzysta sześćdziesiąty piąty.
Jutro trzysta sześćdziesiąty szósty dzień roku...
Zegar przyśpieszył.
Rozmyślamy.
Reasumujemy.
Załatwiamy ostatnie sprawy.
Chcemy zdążyć.
W Amazonii żyje plemię, któremu obce jest pojęcie czasu.
Nikt nie liczy ile ma lat.
Nie wiedzą co to pośpiech ani spóźnienie.
Czy to może być recepta na szczęście?
Dla Amber i dla mnie poczucie upływu czasu stało się źródłem wspólnej radości.
Czekając na koniec Starego i początek Nowego pijemy drinki.
Życząc Wam szampańskiego sylwestra i udanego 2013 roku!



Nie pamiętam już kiedy rozstałam się z zegarami. Wskazówka pamięci o zegarku noszonym na ręce zatrzymuje się na czasach studenckich, więc sporo czasu już minęło. A właściwie czy dużo? Co to znaczy kilka lat wobec dekad, stuleci, epok. 
W domu nadal jednak wiszą trzy zegary, choć żaden nie działa. Wiszą przez zasiedzenie:)


Jeden ładnie zakrywa kabel, drugi pasuje do kuchni, trzeci - dwustronny, uspokaja Gości - każda tarcza pokazuje inną godzinę - za wczesną, by myśleć o wyjściu:)
Nauczyłam się odmierzać czas pewnymi rytuałami, patrzeć i wsłuchiwać w świat. Nie jestem uzależniona od zegara, choć pilnuję, by czas mi nie uciekał. Ale czy to możliwe? Czym jest czas? 


To ciche, nigdy nie spoczywające coś zwane czasem - toczące się w niepowstrzymanym pośpiechu jak wszechogarniająca morska fala ... to odwieczny cud - coś, co ciągle wprawia nas w osłupienie. * /Thomas Carlyle, 1840/


"Odwiedziłem niedawno w szpitalu złożonego chorobą znanego chirurga. Kiedy towarzyszący mi przyjaciel zapytał go, jak długo jeszcze pozostanie w szpitalu, odrzekł, że nie wie i mało się tym przejmuje - "Co za ironia losu - mówił - Przez sześćdziesiąt lat rządził mną kalendarz i pager, a teraz nie mam pojęcia, jaki dzień dzisiaj mamy i wcale mnie to nie obchodzi. Jakby niosła mnie jakaś fala".


Natrętna skłonność do mierzenia upływu czasu jest odwieczna. Zaraz po samoświadomości jest to chyba najbardziej wyróżniająca nas spośród innych gatunków cecha. 
Jednak nawet obecnie - kiedy potrafimy mierzyć odcinki rzędu femtosekund i odnajdować w przestrzeni kosmicznej obiekty odległe o 11 miliardów lat świetlnych  - czas nie poddaje się jednoznacznym ocenom. 


To wydaje się, że zwalnia lub wręcz staje w miejscu, to znowu pędzi naprzód jak szalony.  Czas można marnować, oszczędzać, tracić, zabijać go i tęsknić za nim.
Dla pasterskiego ludu Nuer z południowego Sudanu czas jest tot lub moi - "mokry" lub "suchy" - zależnie od pory roku. Dla greckiego poety Hezjoda czas jest zbiorem zbóż, gdy śpiewa kukułka i osłabieniem męskich popędów u schyłku lata, gdy "kozy są najtłustsze, a wino najsmaczniejsze". 


Czas odmierzany przez zegar porusza się jakby po okręgu. Wskazówki zawsze wracają do miejsca, z którego ruszyły - bez początku i bez końca. Zegar kręci swoje kółka. Kontrastuje z tym biegnący prosto przed siebie czas kalendarzowy, czas terminarza - podzielonego na komórki. Nie ma tu możliwości powrotu do tego, co już było. Czas terminarza ma swoją przeszłość, teraźniejszość i przyszłość - kończy się, gdy jego właściciel przestanie zapełniać komórki swoimi wpisami.


Jesteśmy wszyscy ludem kalendarza. Zaglądamy weń naprzód i wstecz, a teraźniejszość uwiera nas w sposób, którego nasi przodkowie nie potrafiliby pojąć. Co robisz jutro o pierwszej po południu? Czy możesz zamówić mi lot o 14.00 w następny czwartek? Kiedy przyjedzie zestawienie waszej ostatniej dostawy? ... Trzy, dwa, jeden, zero! Start!!! 


Ściskając rękę przyjaciela w szpitalnym pokoju, przypomniałem sobie, co przewiduje mój terminarz na resztę dnia. Spotkania, zaległe telefony, zarezerwować lot do domu, kupić coś mojej ośmiolatce... W pewnym sensie mógłbym pozazdrościć choremu doktorowi, że może sobie to wszystko odpuścić, bo ja nie mogłem. 
Błogosławieństwo i przekleństwo naszego życia: odliczanie dni, tygodni i lat, obliczanie i chwytanie ich w rozciągającą się w czasie sieć małych komórek - tysiące, miliony na jedno ludzkie życie."  


Koniec roku, ostatnia kartka kalendarza. Odpuszczam sobie. Od wielu dni. Bez pośpiechu, bez terminów, bez zegarów i budzika. 
Jeszcze nie planuję Nowego, jeszcze nie wspominam Starego. 
Cieszę się moim Teraz. 
Mieszam drinki. Alchemia składników, magia kolorów. Lista radości do świętowania, kilka smutków do zapomnienia. Przyłączycie się?  


To trzeci koniec roku obchodzony wirtualnie z Amber. Niemal trzy lata wspólnego smakowania potraw i chwil, jakie nas łączą, gdy gotujemy, krzątamy się w kuchni i planujemy kolejne spotkania. Dziękuję! 


Specjalny toast wznoszę za moich Rodziców. 
Dziś obchodzą 45-tą rocznicę ślubu. 
Niemal pól wieku wspólnego życia. Piękna lekcja miłości, uczciwości, szacunku i odpowiedzialności, które życie poddaje tak wielu próbom. 
Chciałabym, aby czas się dla Was zatrzymał!


A na Nowy Rok życzę Wam wszystkim dobrego Czasu. 
Bywa, że chcemy, by stanął w miejscu albo przyspieszył i gnał co sił do przodu. 
Niech więc płynie nurtem, który będzie echem Waszych serc. 
I życzę Wam odwagi, by umieć ten czas zatrzymać, nie patrzeć na zegar, nie słuchać budzika. 
Zejść na bok z trasy szybkiego ruchu i delektować się pięknem pobocza. 
I nie marnować! 

"Czas można było jedynie przeżywać. Jego badanie, mierzenie, czy też obracanie na swoją rzecz lub dla osiągnięcia korzyści było grzechem. 
Marnowanie go było jak kradzież." /Jaques Le Goff/  


KONKORDIA
/proporcje na 10 osób/ 
Przepis znaleziony na tej stronie - klik; polecam wszystkim, którzy chcą sami komponować drinki. Znajdziecie tu podstawowe informacje o składnikach i proporcjach. 

3/4 szklanki syropu klonowego
3/4 szklanki ciepłej wody
sok wyciśnięty z 2 szklankek winogron odmiany Concord (użyłam mrożonych - kto nie ma, musi poczekać do późnego lata)
2 szklanki ginu
1/2 szklanki soku z cytryny
winogrona do ozdoby (u mnie mrożone)
ok. 1/4 szklanki cukru do ozdoby


Syrop klonowy połączyć z ciepłą wodą i mieszać do momentu aż połączą się razem. Do dużej butelki/karafy przelać wszystkie płynne składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki. Podawać schłodzone z winogronami obtoczonymi w cukrze. 



ŻURAWINOWE DAIQUIRI
/przepis z tej strony - klik, proporcje na 1 osobę/ 

60 ml ciemnego rumu
30 ml syropu żurawinowego
30 ml soku z limonki
"Pijane żurawinu" (przepis poniżej)
gałązka świeżego rozmarynu
/lód opcjonalnie/ 

Do shakera wlać rum, syrop żurawinowy i sok z limonki oraz opcjonalnie lód. Wymieszać dokładnie i przelać do szklanki. Dodać łyżkę "Pijanych żurawin". Podawać udekorowane gałązką rozmarynu. 



"Pijane żurawiny" -  w rondelku zagotować szklankę wody ze szklanką cukru. Gotować aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Dodać skórkę z jednej pomarańczy i dwie laski cynamonu i zagotować. W tym momencie dodać szklankę świeżych żurawin i trzymać na ogniu aż zaczną "strzelać" - podczas gotowanie pęcznieją i pękając wydają odgłos "strzelania". Zdjąć z ognia i dodać 1,5 szklanki białego rumu. Od razu studzić syrop z żurawinami zanurzając rondel w zimnej kąpieli (misce z zimną wodą i lodem).  


KOKTAJL KLEMENTYNA 
/nazwa i pomysł własny, proporcje na 1 osobę/ 

60 ml soku ze świeżo wyciśniętych klementynek
60 ml syropu żurawinowy 
50 ml białego rumu
/lód opcjonalnie/ 

Do shakera wlać sok z klementynek, syrop żurawinowy i rum (można zastąpić wódką, choć ja wolę biały rum) oraz opcjonalnie lód. Wymieszać dokładnie i przelać do szklanki. Podawać z żurawiną w cukrze. Pyszny!


 * cytuję fragmenty fascynującej książki "Historia kalendarza" autorstwa Davida Ewinga Duncana, wyd. FAKTY, 2002

44 komentarze :

  1. Łzy mi płyną po policzkach, nawet nie wiem czemu. Zaduma, wzruszenie, szczeście to co czuję gdy czytam Twój wpis. Czytam bo to już kolejny raz i za każdym razem mam wrażenie, że do mnie osobiście napisany. Cieszę się,że znalazłam Twój blog bo czuję się Tu jak w domu. Zegarka nigdy nie miałam, kalendarze nigdy nie zdobiły mi ścian a czas który opisałaś jest jak mój czas!
    Najlepszego Nowego Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego w nowym 2013 roku, samych szczęśliwych chwil! Smaczna propozycja, na zakończenie roku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie opisane Aniu.
    Jednak... dla mnie niemożliwe jest życie bez zegarka. Jakiś mieć muszę,muszę wiedzieć, która godzina. Muszę nastawić budzik, by wstać do pracy, do której iść niestety zwyczajnie też muszę. I tak się napędzamy pracą i życiem codziennym,że nie wiemy, kiedy CZAS nam umyka. Coraz go mniej, coraz więcej jest tego MUSZĘ i NIE MAM CZASU na więcej... :(
    Kalendarz też zawsze u mnie wisi, to dla mnie naturalne.
    Nie umiem inaczej, bo od czasu jestem uzależniona, od tego, że ciągle coś muszę, najlepiej na WCZORAJ...
    Nie wiem, czy to jest złe... To wynik cywilizacji, w jakiej przyszło nam żyć.
    Może gdybym nie musiała chodzić do pracy i mogła robić co tylko chcę CZAS nie stanowiłby problemu, a tak... tak jestem od niego uzależniona i to się niestety nie zmieni.
    Taka codzienność.
    Niemniej, zatrzymać się na chwilę, usiąść na kamieniu, podziwiać źdźbło trawy czy blask księżyca, kota , który wlazł na drzewo; w wolny dzień późno wstać i nie martwić się tym, czy gdzieś zdążę, czy nie - to lubie, to bardzo lubię. To odpręża i pozwala zapomnieć choć na chwilę o tym, że goni nas CZAS, że coś muszę, coś trzeba...
    Ależ się rozpisałam.;)

    Ściskam cieplutko i chętnie wypiję każdego z tych pysznych drinków wznosząc toast za to, by w Nowym Roku nie zabrakło nam takich chwil, kiedy niczego nie musimy, a po prostu możemy.
    :)
    Szczęśliwego Nowego Roku Aniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podpisuję się obiema łapkami pod tym co napisała Majanka.
    Dla rodziców najlepszego.
    A z drinków najchętniej daiquiri - bo uwielbiam i już. Zresztą żurawinę też.
    Kolejnego cudnego roku z Amber w wirtualnej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. A z krainy mirabelek30 grudnia 2012 19:05

    najlepszego anno!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepszego w Nowym Roku, a drinki wszystkie na raz poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, pięknie piszesz. Zaczytałam się bez pamięci. Szczęśliwi czasu nie liczą. Ja widocznie nie jestem szczęśliwa. Trzymam się zegarka jak koła ratunkowego, czas decyduje o moim życiu. A chcaiłabym tak móc wyrzucić do rzeki wszystkie zegarki w okolicy i cieszyć się upływającym czasem.
    Ale cóż.
    Nowy Rok. Coś się kończy, coś zaczyna. Jak co roku.

    Życzę CI, Kochana, samych wspaniałości w Nowym Roku.
    Zero smutków, łez, problemów, a tylko uśmiechu, zdrowia i szczęścia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne życzenia. Ja życzę Ci takiego Roku, jaki Ci się zamarzy. Niech to będzie Twój rok :-D A na drinki chętnie wpadnę, choć już wesołą mam główkę po drinkach Amber ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie odliczajmy, bawmy się :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach zazdroszczę ;) ja żyję troszkę na czas... bez kalendarza obejść się nie potrafię, ale to raczej dlatego, że zapominam wiele rzeczy. Bo jak to mówią plany muszą być elastyczne i wszystkiego zaplanować się nie da.


    PS. Drinki wspaniałe! Wypiłabym z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. czas umyka... w tym roku czuję to bardziej niż kiedykolwiek, widać to po synku jak rośnie w oczach... a niedługo muszę wracać do pracy, buuu:'( z chęcią utopiłabym ten smuteczek w twoich kolorowych drinkach!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu,
    czy wiesz,że ja też nie noszę zegarka od czasów studenckich?!
    Nie mierzę jego upływu,tylko staram się delektować chwilą...
    I dopadła mnie dzisiaj refleksja,że nie kontrolując przemijania gotujemy już razem prawie trzy lata!
    Niezwykłe,prawda?
    Drinki wspaniałe!
    Oba takie sezonowe.Ach!
    Żałuję,że nie mogę ich spróbować...
    Najpiękniejszego 2013-go roku Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  13. ale pyszne te drinki!

    Szczęśliwego Nowego Roku Aniu!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu! Dopiero teraz, po przeczytaniu Twojego wpisu, dopadła mnie prawdziwa nostalgia; czaiła się gdzieś tam z tyłu głowy, radziłam sobie z nią jakoś, ale teraz się uwolniła. Ale to chyba dobrze, nie mogła się tam kryć w nieskończoność, teraz pomęczy i sobie pójdzie.
    Wszystkiego najlepszego Aniu, w tym Nowym Roku!Pozdrawiam bardzo serdecznie i piję toast Twoimi drinkami! Maja

    OdpowiedzUsuń
  15. ale cudowne zdjęcia:) i tak pięknie piszesz... rozmarzyć się można!
    Wspaniałego Nowego Roku życzę!:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Niezwykle radosne dzisiejsze zdjęcia Aniu. To dobry znak... Taki będzie ten rok. Nadzieja i pokora to dwie główne cechy, które pchają mnie do przodu po wyboistej drodze. I wdzięczność jaką mam w sobie..
    45 lat wspólnej drogi - jaka piękna uroczystość...
    Dobrego roku Aniu... Ściskam Cię mój blogowy guru:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czas można także marynować, pasteryzować, zaklinać w winie, suszyć, gromadzić i przechowywać w chłodzie...wczoraj otworzyłam słoiczek pysznych letnich pomidorów suszonych w domu i piłam dojrzałe wino.. przeniosłam się w czasie - miły powrót do przeszłości to był.
    Cudownego Roku Anno-Mario!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajerwerki,śnieg, muzyka, już szampana każdy łyka, stary rok sie w Nowy zmienia, przeto szczęścia slę życzenia.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystkie drinki wspaniałe, wszystkie zdjęcia cudowne...Aniu, wyjątkowego, pięknego i inspirującego roku 2013:-)!

    OdpowiedzUsuń
  20. ojej jakie zdjęcia , Aneczka takie czarodziejskie i te napoje pewnie te eliksiry na wszelki smuteczek i ta poszukiwana od milinów lat ambrozja
    Wszyscy szukają a wystarczy tu zajrzeć i jest uczta dla oczu , dla podniebienia i dla zmysłu
    Aniu dobra na ten nowy rok***

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniale ogląda się takie super drinki,( jeszcze lepiej byłoby ich spróbować:), życzę zatem na każdy dzień Nowego Roku takiego wspaniałego nastroju jaki znalazłam na Twoich fotkach...a dziś szampańskiej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawe przemyślenia. U nas trochę inna bajka ale zapraszamy fanów mięsa:)

    www.miesozercy.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniałe drinki na pożegnanie roku i przywitanie nowego. Kolejny rok z Twoim blogiem właśnie mija :). To prawdziwe bogactwo (i zaszczyt!) móc tu bywać :).
    Dobrego roku, kochana. I uściski dla Jubilatów :)).

    OdpowiedzUsuń
  24. Wszystkiego najlepszego, zdrowia i dalszej ciągłej radości z życia :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Spełnienia wszystkich marzeń!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudowne spotkanie w kuchni i to przy takich pysznościach:)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  28. Bajkowe drinki :-)
    Szczęścia i miłości oraz spełnienia marzeń w Nowym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. rozbroiły mnie Twoje zegary - pomysł na trzeci chętnie bym podpatrzyła :)))
    wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, aby czas potrafił się zatrzymywać w wybranych chwilach :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Twoja energia zdjęciowa, jak zywkle niewyczerpana, życzę Ci, aby w kolejnym roku, było jej przynajmniej tyle samo, albo więcej, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pięknego Nowego Roku i spełnienia marzeń!:)

    OdpowiedzUsuń
  32. u Ciebie jak zwykle piękne słowa :) wszystkiego dobrego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
  33. Zdrowia i szczęścia w 2013;)

    OdpowiedzUsuń
  34. szcześliwe to amazońskie plemie!:)
    wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  35. Aniu, zycze ci wielu dobrych dni w Nowym 2013 roku, co do pytania o blog - wyslij mi prosze swoj adres mailowy na cofee_milk2(at)gazeta.pl
    Bo oczywiscie zostaniesz zaproszona :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wszystkiego najlepszego dla Rodziców ....to naprawdę piękna rocznica:). Chciałabym obchodzić kiedyś taką z moim Ukochanym Mężem:).
    Tobie Aniu życzę, aby spełniły się Twoje marzenia ....aby czas nic nie znaczył i aby nie opuszczało Was szczęście:) .... a drinka wychylam tylko wirtualnie:)
    Wielki buziak Jola

    OdpowiedzUsuń
  37. Piękne zdjęcia, a drinki boskie. Na pewno coś z nich wypożyczę! :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Aż dech zapiera, cudowne zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń
  39. Po tych wszystkich drinkach szumi mi w głowie oj szumi...Pyszne były! Pozdrawiam i dziękuję za pozostawienie komentarza na mojej stronie.

    OdpowiedzUsuń
  40. Wspaniałe drinki - karnawał na pewno się uda w ich towarzystwie:) a zdjęcia boskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  41. Przepyszne drinki ;) Idealne na karnawał!! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  42. Wspaniale przywitać Nowy Rok takimi drinkami :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Wszystkiego pysznego w Nowym Roku! Chętnie wzniosę toast, którymś z tych drinków, wyglądają cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  44. wspaniałe drinki wspaniałe zdjęcia :)
    wszystkiego dobrego :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails