niedziela, 6 marca 2016

Konkurs z firmą KROKUS




WYNIKI KONKURSU Z FIRMĄ KROKUS!

Dziękujemy za wszystkie przesłane propozycje. Przesłaliście naprawdę smaczne przepisy i apetyczne zdjęcia. Wybór nie był łatwy, ostatecznie zdecydowała największa kreatywność i wybrane zostały przepisy, które pokazują, że najnowszy produkt KROKUSA -  trójpak z trzema doskonałymi przecierami: pomidorowym, ogórkowym i sosem "pół na pół" (pomidory i chili) - klik  można użyć w sposób "nieoczywisty", kreując niezwykle ciekawe propozycje dań.
Nagroda główna - bon na kwotę 300 zł  na zakupy produktów KROKUS w sklepie internetowym PyszneEko otrzymuje Agata Moryson za przepis na ogórkowo-pietruszkowe pesto z dodatkiem imbiru i koziego sera.
Nagrody w postaci  bonów na kwotę 100 zł  na zakupy produktów KROKUS w sklepie internetowym PyszneEko otrzymują: Mienta za wegański pasztet pomidorowy, Apetyczna babeczka za paluchy drożdżowe z sosem " pół na pół " oraz Katarzyna P za polędwiczki w chrupiącej panierce z warzywami w sosie słodko-kwaśnym. 
Gratulujemy! Czekam na dane teleadresowe zwycięzców! 
*   *   *

Jak doskonale wiecie uwielbiam odkrywać twórców dobrego jedzenia. Takiego, które powstaje z miłości i pasji, gdzie jakość przedkładana jest nad ilość, gdzie skład to czysta natura, a smak jest jej doskonałym przedłużeniem. Z równie wielką radością uwielbiam polecać takie wyjątkowe manufaktury i dzielić się ich produktami.  Radość jest tym większa, jeśli mogę poznać osoby, które stoją za tymi wszystkimi cudami i osobiście przekonać się, że to co robią jest naprawdę wyjątkowe. 
Tym razem mogę śmiało powiedzieć, że to radość do potęgi czwartej, bowiem mam okazję podarować Wam całe mnóstwo takich wspaniałych produktów z cudownej, rodzinnej przetwórni KROKUS.
 

Przed ponad rokiem, podczas udziału w wyjeździe studyjnym Sieci Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze po raz pierwszy spotkałam się z Edytą i Marysią, które reprezentują firmę KROKUS. Dziewczyny oczarowały nas wówczas wspaniałą opowieścią o przetwórni, a ja miałam okazję po raz pierwszy spróbować, jak smakują ich produkty. I oczywiście zakochałam się po uszy. Powiedzcie sami, jak nie pokochać konfitury poziomkowej czy boskiego syropu z leśnych jeżyn? KROKUS ma też m.in. w swojej ofercie absolutnie genialny keczup i fenomenalne bez cukrowe konfitury z jabłek, śliwek, truskawek, brzoskwiń i porzeczek, a także kompoty i marynaty. Te zachwyty mogłabym jeszcze wypisywać bez końca, ale powiem tylko, że na wszystkich warsztatach, które prowadzę i mam przyjemność oferować produkty KROKUS-a, wzbudzają one niepohamowane westchnienia i pomruki zachwytu, a uczestnicy bez najmniejszej krępacji dosłownie wylizują słoiki :)


Przed dwoma dniami KROKUS wprowadził do swojej oferty (tutaj całość - klik) kolejną perełkę, a nawet trzy! To trójpak z trzema doskonałymi przecierami: pomidorowym, ogórkowym i sosem "pół na pół" (pomidory i chili) - klik. Przeciery stanowią doskonałą bazę do przygotowania pysznych zup (teraz zimą, to absolutna konieczność!), sosów i wielu innych dań. 


W skład każdego przecieru wchodzi tylko to, co trzeba - czyli świeże warzywa i naturalne przyprawy (jak zawsze we wszystkich produktach KROKUSA). Trójpak jest estetycznie opakowany i w środku zawiera także ciekawe propozycje z przepisami. 

I tu zaczyna się zabawa! Razem z firmą KROKUS chcę Was zaprosić do KONKURSU i zabawy w gotowanie, w którym nagrodą są bony na zakupy przetworów KROKUS w sklepie internetowym PyszneEko (klik) o wartości: 1 x 300 zł; 3 x 100 zł!


Co trzeba zrobić, aby stać się posiadaczem bonu i przepysznych produktów KROKUS
1. Wystarczy, że do 31 stycznia br. do godz. 23:59 podacie swoją propozycję przepisu na danie z wykorzystaniem minimum jednego z trzech produktów trójpaku: przecieru pomidorowego, ogórkowego lub/i sosu "pół na pół". 
2. Przepis (jeden lub więcej) powinien być umieszczony na Waszym blogu i FB oraz zawierać logo z linkiem do strony firmy  KROKUS (zdjęcie trójpaku nie jest konieczne). 
3. Uczestnicy nie prowadzący blogów muszą zamieścić przepis w komentarzu pod tym postem oraz przesłać jedno zdjęcie potrawy na adres: kucharnia@wp.pl Zdjęcie musi być także zamieszczone na fanpage/tablicy uczestnika i opatrzone linkiem do strony: www.przetwory.com oraz tagiem: KUCHARNIA konkurs KROKUS.
4. Konkurs trwa do 31 stycznia br. do godz. 23:59, a wyniki zostaną ogłoszone na moim blogu najpóźniej do 3 lutego br.  
Wszystkie szczegóły konkursu znajdziecie w regulaminie poniżej.
Powodzenia!  


REGULAMIN KONKURSU:

  1. Organizatorem konkursu jestem ja, Anna Maria, autorka bloga kulinarego KUCHARNIA
  2. Fundatorem nagród w konkursie jest firma KROKUS - Tradycyjne Przetwórstwo Owoców i Warzyw, Czesław Caryk, Pająków 25 B, 26-704 Przyłęk
  3. Konkurs prowadzony jest na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
  4. W konkursie może wziąć udział każda osoba, która spełni warunki regulaminu. 
  5. Czas trwania konkursu od 20.01.2016-31.01.2016. 
  6. Zwycięzców konkursu wybieram sama, a wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu oraz na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu. 
  7. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie przez zwycięzców danych teleadresowych niezbędnych do wysyłki nagród. W przypadku niedotrzymania tego terminu zostaną wybrani nowi zwycięzcy,  którym przekazana zostanie nagroda.  
  8. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu potrawy z wykorzystaniem minimum jednego produktu trójpaku KROKUS: przecieru pomidorowego, ogórkowego i/lub sosu "pół na pół" i opublikowaniu go na prowadzonym przez uczestnika konkursu blogu oraz na jego fanpage. Każdy z przepisów musi zawierać logo KROKUS-a wraz z linkiem do strony: www.przetwory.com   Zdjęcie produktu nie jest konieczne.  
  9. Uczestnicy nie prowadzący blogów muszą zamieścić przepis w komentarzu pod tym postem oraz przesłać jedno zdjęcie potrawy na adres: kucharnia@wp.pl Zdjęcie musi być także zamieszczone na fanpage/tablicy uczestnika i opatrzone linkiem do strony: www.przetwory.com oraz tagiem: KUCHARNIA konkurs KROKUS.
  10. Uczestnik może zgłosić do konkursu dowolną liczbę przepisów w czasie trwania konkursu.
  11. Link do przepisu musi byś umieszczony w komentarzu pod tym postem i/lub pod postem konkursowym na fanpage bloga KUCHARNIA.  
  12. Zgłaszane wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem i nazwiskiem albo nazwą bloga. Zgłoszenia anonimowe nie będą brane pod uwagę. 
  13. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można otrzymać tylko jedną.
  14. Wysłane zgłoszenia muszą być wynikiem indywidualnej twórczości.
  15. Spośród nadesłanych przepisów zostaną wybrane 4, które zostaną nagrodzone.
  16. Nagrodami w konkursie są bony na zakupy produktów KROKUS w sklepie internetowym PyszneEko o wartości: 1 bon o wartości 300 zł oraz 3 bony o wartości 100 zł. Laureatom nie przysługuje prawo wymiany nagrody na gotówkę.
    Bony ważne są do dnia 31 marca 2016 roku, a ich wartość obejmuje także koszty wysyłki nagrody.
  17. Z laureatami konkursu skontaktuję się drogą mailową w terminie 2 dni od ogłoszenia wyników. 
  18. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.  

45 komentarzy :

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że konkurs tylko dla blogerów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Halino! Ależ skąd! Konkurs jest dla WSZYSTKICH! Proszę poczytać regulamin :)
      Czekamy na Pani danie!
      Pozdrowienia!

      Usuń
    2. Pani Aniu, dziś bez kawy!
      Gapa ze mnie! Przeczytałam o blogerach i już!
      W takim razie na pewno coś dla Was przygotuję :)

      Usuń
    3. A, bez kawy, to rzeczywiście nie da rady ;)
      Czekamy niecierpliwie:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Witam! http://1.bp.blogspot.com/-ek0GdfvAGW8/Vp9lA1_bouI/AAAAAAAAguM/jg5lixrLZZc/s1600/image003.jpg. CHCIAŁAM się podzielić moim przepisem z użyciem Waszego słoiczka Krokusa pół na pół pomidory i chili��Będzie to GAZPACHO. Skladniki:2 słoiczki pół na pół pomidory i chili, 2 ząbki czosnku,oliwą z oliwy ok. 100ml. pietruszka świeża do dekoracji, zielony ogórek, 2 łyżeczki octu winnego, sól, pieprz, cebulą. 1)cebulkę, czosnek kroimy, ogórek obieramy ze sķóry i te produkty umieszczamy w blenderze, dodajemy ocet winny, pieprz i sól. Dodajemy oliwę z oliwy 80-100ml. Wlewamy gotowe preparaty pomidory i chili. Mieszamy dodajemy pietruszki zielonej do dekoracji. Chłodnik jest gotowy i do tego dodać można grzanki, lub bułki włoskie��smacznego. Sylwia Polak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Sylwio! Dziękujemy za zgłoszenie - czekamy na zdjęcie potrawy wraz z linkiem do Pani strony/fanpage na FB prawidłowo opisanym, co jest warunkiem uczestnicwa w konkursie.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Witam! http://1.bp.blogspot.com/-ek0GdfvAGW8/Vp9lA1_bouI/AAAAAAAAguM/jg5lixrLZZc/s1600/image003.jpg. CHCIAŁAM się podzielić moim przepisem z użyciem Waszego słoiczka Krokusa pół na pół pomidory i chili��Będzie to GAZPACHO. Skladniki:2 słoiczki pół na pół pomidory i chili, 2 ząbki czosnku,oliwą z oliwy ok. 100ml. pietruszka świeża do dekoracji, zielony ogórek, 2 łyżeczki octu winnego, sól, pieprz, cebulą. 1)cebulkę, czosnek kroimy, ogórek obieramy ze sķóry i te produkty umieszczamy w blenderze, dodajemy ocet winny, pieprz i sól. Dodajemy oliwę z oliwy 80-100ml. Wlewamy gotowe preparaty pomidory i chili. Mieszamy dodajemy pietruszki zielonej do dekoracji. Chłodnik jest gotowy i do tego dodać można grzanki, lub bułki włoskie��smacznego. Sylwia Polak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Sylwio! Komentarz wskoczył po raz drugi:) Zdjęcie potrawy może Pani przesłać mailowo na adres: kucharnia@wp.pl

      Usuń
  5. Poproszę o usunięcie tej podwójnej kopi tekstu przypadkowo ��i tego także A zdjęcie wyślę jednak gdzie indziej bo tu nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy chodzi o to że na swoim profilu na FB można opublikować w formie postu przepis i zdjęcie potrawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie - proszę także zamieścić przepis w komentarzu, tutaj pod postem i zostawić link do wpisu na swoim FB:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Czy chodzi o to że na swoim profilu na FB można opublikować w formie postu przepis i zdjęcie potrawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Pani Małgorzato - zapraszamy do udziału:)

      Usuń
  8. Będę uważnie patrzeć na półki Krokusa. Już widzę je u siebie w szafce;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaskoczcie swoich najbliższych i przygotujcie potrawę w iście meksykańskim stylu, moje dzieciaki wsuwały, aż miło!
    To prawdziwe danie od serca w stylu hot !

    KLOPSIKI W MEKSYKAŃSKIM SOSIE TACO

    SKŁADNIKI NA KLOPSIKI

    - 500g mięsa mielonego z indyka
    - 1 jajko
    - mieszanka przypraw do mięsa
    - oliwa do smażenia

    SKŁADNIKI NA SOS TACO:

    - 1 czerwona cebula
    -2 papryki żółte
    - 2 ząbki czosnku
    - słoiczek przecieru pomidorowego Krakus
    - po szczypcie przypraw: kminu rzymskiego, papryki słodkiej, suszonych liści kolendry, wędzonej ostrej papryki, mielonych suszonych pomidorów, pieprzu czarnego, papryczki chili.
    - sól do smaku

    PRZYGOTOWANIE:

    Mięso mielone wymieszać z jajkiem, lekko posolić i dodać szczyptę przygotowanej mieszanki przyprawowej. Uformować kulki i obsmażyć na patelni.

    PRZYGOTOWANIE SOSU TACO:

    Cebulę, paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić cebulę z papryką oraz pomidory . Dusić, aż do miękkości. Następnie dodać czosnek i i pozostałą część z mieszanki przypraw. Całość dokładnie wymieszać i dusić około 5 minut.

    Następnie do przygotowanego sosu dodać obsmażone klopsiki. Całość dusić pod przykryciem około 5 minut.

    Klopsiki najlepiej podawać z ryżem.

    SMACZNEGO!
    przepis znajduje się na moim blogu:

    https://www.facebook.com/767210246681859/photos/a.767222210013996.1073741828.767210246681859/938715842864631/?type=3&theater

    pozdrawiam, Ania Marchlewska - blog- https://www.facebook.com/KardamonBazylia-culinary-travels-767210246681859/

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam na przepyszny gulasz: https://www.facebook.com/1041895182493671/photos/a.1200407186642469.1073741832.1041895182493671/1207996292550225/?type=3&theater

    Warzywny gulasz z Krokusem

    300g wołowiny
    przyprawa do gulaszu
    1 szklanka wody
    cebula
    1/2 cukinii
    duża marchewka
    1/2 pora
    350g fasolki szparagowej wcześniej podgotowanej ok 4 minuty
    słoiczek przecieru pomidorowego #Krokus
    zioła prowansalkie - 1 łyżeczka
    3 łyżki sosu pół na pół #Krokus + mały, posiekany kawałek suszonej papryczki chilli (lub 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne)
    szczypta soli morskiej
    czosnek suszony 1/2 łyżeczki

    Mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka i razem podsmażać na patelni przez ok. 5 minut. Następnie wlać szklankę wody na patelnię (lub do garnka, wstawić na palnik i wrzucić mięso z cebulą do wody). Dodać 1 łyżkę przyprawy do gulaszu i gotować przez ok. godzinę, jeśli trzeba dolewać wodę.
    Po tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojoną na cienkie kawałki cukinię, marchewkę i fasolkę szparagową (pokrojoną w ok. 3cm paski). Pora kroimy w paseczki. Dodajemy przecier #Krokus i sos pół na pół #Krokus oraz kawałeczek chilli. Gotujemy ok. 10 minut i dodajemy przyprawy po czym gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

    Podajemy z kaszą pęczak i ogórkiem konserwowym #Krokus
    ;)
    Pycha!
    Polecam i życzę smacznego! Zapraszam na stronę na facebooku: Poczuj miętę do zdrowia ;) Zaglądajcie na stronę Krokus-a: www.przetwory.com
    Patrycja Świąder

    OdpowiedzUsuń
  11. Obiad lub kolacja w 30 min.? Pyszne i szybkie "leczo".

    Składniki:
    70 dag pieczarek
    1 cebula
    20 dag wędzonego boczku
    puszka ananasów
    puszka czerwonej fasoli
    0,5 kg cienkich parówek
    sól, pieprz
    3 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS

    Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy.
    Do garnka wrzucamy pokrojonego ananasa wraz z zalewą, lekko odsączoną fasolę, pokrojone parówki, przesmażony boczek i zagotowujemy.
    Cebulę kroimy i podsmażamy, dorzucamy umyte i pokrojone pieczarki i smażymy do odparowania całej wody wytrąconej z pieczarek. Dorzucamy do garnka z resztą składników. Dodajemy przecier pomidorowy KROKUS, doprawiamy solą i pieprzem.
    Super smakuje podane ze świeżą, chrupiącą bułeczką z masłem.

    OdpowiedzUsuń
  12. A gdzie mam Kupić te przetwory

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety nie posiadam konta na fb. Czy mam jakąś możliwość wzięcia udziału w konkursie? ;-(((

    OdpowiedzUsuń
  14. Paluchy drożdżowe z sosem " pół na pół " od Krokusa

    Moja propozycja na wykorzystanie sosu "pól na pół" od Krokusa. Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!.

    Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk:

    - 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
    - 2 i 1/2 dag świeżych drożdży
    - 1/4 szklanki ciepłej wody
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - 1 płaska łyżeczki soli
    - 1 i 1/2 łyżki oleju

    Nadzienie:

    - 4 łyżki sosu Krokus " pół na pół " chili i pomidory
    - 10 plastrów sera żółtego
    - kilka plastrów wędliny, salami, szynka, wędzonka, kabanosy

    1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz mieszankę z drożdżami. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

    2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy sosem, następnie układamy na nim ser i wędlinę, drugą część również smarujemy sosem, przykrywamy pierwszą część ciasta i przyciskamy dłonią by ładnie ciasto się skleiło.

    3. Przygotowane ciasto kroimy na podłużne pasy, każdy skręcamy i układamy na przygotowanych formach do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 230 C, czas pieczenia ok. 10 minut, aż będą lekko rumiane. Wystudzone paluchy podawać razem z sosem aby można je było dodatkowo w nim moczyć.

    OdpowiedzUsuń
  15. Agata Moryson
    Zdjęcia opublikowane tu (wraz z przepisem)
    https://www.facebook.com/halina.trzesiok.7/media_set?set=a.585901381559166.1073741829.100004179275057&type=3

    Sam przepis

    Ogórkowo pietruszkowe pesto z dodatkiem imbiru i koziego sera

    Nietypowe pesto - kwaśne, aromatyczne, ziołowe. Idealnie sprawdza się do delikatnych dodatków takich jak ryż, czy drobny makaron. Imbir zaostrza całość, a cytryna podbija smak ogórków.

    Składniki:
    1/2 słoika przecieru ogórkowego KROKUS
    1 pęczek świeżej pietruszki
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    sól, pieprz, chilli w proszku, czosnek granulowany
    20 g koziego ser
    100 g białego ryżu

    Przygotowanie:
    Przecier ogórkowy, pietruszkę, imbir, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy przełożyć do miski i dokładnie zblendować na gładką masę. Pesto przełożyć do małego garnka, gotować ok 10 min, często mieszając.
    W tym samym czasie ugotować ryż.
    Odcedzony ryż wymieszać z 2/3 pesto. Wyłożyć na talerz, posypać kozim serem i porwanymi listkami pietruszki oraz kawałkami imbiru. Pozostałą część pesto przełożyć do miseczki i podać razem z ryżem.

    Smacznego!

    Agata Moryson
    apart_18@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam Chciałabym wam przedstawić mój przepis na zupkę.Zupka ugotowana na żeberkach,dodajemy 5 dużych marchewek pokrojone,3 pietruszki, łyżkę kucharka i szczyptę pieprzu,na koniec dodajemy ziemniaki i natkę pietruszki,i oczywiście przecier ogórkowy z krokusa.
    Zdjęcie umieszczone na moim profilu fb proszę link podaję
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=793375174106107&set=a.403027043140924.1073741826.100003008944106&type=3&theater
    Link do profilu podałam w opisie
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100003008944106

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam,

    zgłaszam przepis na wegetariański pasztet pomidorowy :)
    http://mientablog.com/wegatarianski-pasztet-pomidorowy-2-wersje/

    Pozdrawiam serdecznie
    Diana

    OdpowiedzUsuń
  19. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1265161603497909&set=a.247013355312744.81434.100000122439590&type=3&theater

    Skrzydełka w sosie pół na pół Krokus

    1 kg skrzydełek przyprawić przyprawą do kurczaka i odstawić na kilka godzin.
    3 jajka rozkłócić, następnie skrzydełka maczać w rozkłóconym jajku potem w mące ziemniaczanej. Obsmażyć.


    Sos: 1 szklanka wody
    0,5 szklanki cytrynki
    rosołek drobiowy
    0,5 kg sosu krakus pół na pół Krokus
    0,5 szklanki cukru

    Wszystkie składniki sosu podgrzać razem tak, aby się rozpuścił rosołek. Skrzydełka w naczyniu żaroodpornym zalać gorącym sosem, przykryć folią aluminiową i piec przez 1,5 h w temp. 180 ° C.

    OdpowiedzUsuń
  20. przepis: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2016/01/pulpety-wieprzowe-w-sosie-pomidorowym.html

    Angelika Kasiak
    zyciezaczynasięwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Kabanosowa zupa z czekoladą

    Składniki:
    1. Pół tabliczki gorzkiej czekolady
    2. 200 gram dowolnego makaronu
    3. 30 dag kabanosów
    4. 4 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS
    5. Puszka fasoli czerwonej
    6. Puszka kukurydzy
    7. Czerwona papryka
    8. 2 cebule
    9. 2 marchewki
    10. 5 ząbków czosnku
    11. Sól do smaku
    12. Pieprz do smaku
    13. 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    14. Olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
    2. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chwilę podsmażyć.
    3. Dołożyć pokrojone kabanosy, paprykę pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy KROKUS.
    4. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, odcedzoną fasolę i kukurydzę i zalać około 2,5 litra wody.
    5. Dodać przyprawy i gotować około 20 minut.
    6. Po ugotowaniu wrzucić do zupy czekoladę i mieszać aż do momentu rozpuszczenia się.
    7. Gorącą zupę podawać z makaronem.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
  22. Link do przepisu na fb
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1772711172949791&set=a.1772712969616278.1073741828.100006327760747&type=3&theater

    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
  23. Aromatyczna pizza z kabanosami

    SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    1. 6 szklanek mąki pszennej
    2. 2 łyżeczki soli
    3. 1 łyżeczka słodkiej papryki
    4. 100 gram drożdży
    5. 6 łyżeczek oleju
    7. 1/2 łyżeczki cukru
    8. 2 szklanki letniej wody
    9. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Sos pomidorowy:
    1. 3 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS
    2. 3 ząbki czosnku
    3. 1 łyżeczka oliwy
    4. 50 ml wody
    5. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Dodatkowo:
    1. 2 cebule
    2. Opakowanie kabanosów 100 gram
    3. 200 gram pieczarek
    4. 2 pomidory
    5. 250 gram sera żółtego

    PRZYGOTOWANIE:
    Ciasto:
    1. Drożdże zalewamy 1/2 szklanki letniej wody, olejem i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
    Mąkę, sól, zioła prowansalskie i słodką paprykę mieszamy.
    Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą wodę i suche składniki. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.

    Sos pomidorowy:
    2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy przecier pomidorowy KROKUS, oliwę, wodę i zioła prowansalskie. Mieszamy.

    3. Cebulę obieramy. Cebulę, pieczarki i pomidory myjemy i osuszamy. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, a pomidory w plastry. Kabanosy kroimy na małe kawałki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.

    4. Ciasto dzielimy na cztery części i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o średniej grubości. Gotowy placek przekładamy do wysmarowanej olejem blachy lub tortownicy, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy kolejno: cebulą, pieczarkami, pomidorami, kabanosami i posypujemy żółtym serem.

    5. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

    Z podanego przepisu wychodzą cztery pizze.

    Smacznego!

    Link do przepisu na fb
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1772733286280913&set=a.1772712969616278.1073741828.100006327760747&type=3&theater

    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
  24. Świderki z cukinią w sosie pomidorowo-śmietanowym

    SKŁADNIKI:
    1. Opakowanie makaronu świderki 400 gram
    2. 1 cukinia
    3. 3 cebule
    4. 4 ząbki czosnku
    5. 6 parówek
    6. 4 łyżki śmietany 18%
    7. 4 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS
    8. 2 łyżeczki suszonej pietruszki
    9. Szczypta soli
    10. Szczypta pieprzu
    11. 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    Dodatkowo:
    1. Ser żółty starty do posypania
    2. Szczypior do posypania
    3. Olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
    2. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w półplasterki.
    3. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
    4. Czosnek obieramy.
    5. Z parówek ściągamy osłonki i kroimy w plasterki.
    6. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę i parówki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dodajemy cukinię i co jakiś czas delikatnie mieszamy.
    7. Śmietanę i przecier pomidorowy KROKUS dodajemy na patelnię, przyprawiamy i mieszamy.
    8. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem.
    9. Przed podaniem danie posypujemy utartym żółtym serem i szczypiorem.

    Smacznego! :)

    Link do przepisu na fb
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1772747092946199&set=a.1772712969616278.1073741828.100006327760747&type=3&theater


    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
  25. Polędwiczki w chrupiącej panierce z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

    SKŁADNIKI:
    1. 500 g polędwiczki wieprzowej
    2. 3 cebule
    3. Czerwona papryka
    4. Średnia cukinia
    5. 2 papryczki ( u mnie czerwona i zielona)
    6. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    7. 10 łyżek wody
    8. Olej do smażenia
    SOS:
    1. 4 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS
    2. 2 łyżki octu
    3. 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    4. 4 łyżki brązowego cukru
    PANIERKA:
    1. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2. 2 jajka
    3. 4 łyżki wody
    4. 2 łyżki oleju

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Przygotowujemy panierkę: Wszystkie składniki na panierkę mieszamy w misce.
    2. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do ciasta i odstawiamy na 20 minut.
    3. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w trójkąty. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Ostre papryczki myjemy i bardzo drobno kroimy.
    4. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy około 10 minut cebulę z papryką. Dodajemy ostre papryczki i cukinię. Mieszamy.
    5. Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce i dodajemy na patelnię z warzywami. Dokładnie mieszamy.
    5. Mięso smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Usmażone mięso dodajemy do sosu i mieszamy.
    6. Gotowy sos podajemy z ryżem.

    Smacznego! :)

    Link do przepisu na fb

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1772785792942329&set=a.1772712969616278.1073741828.100006327760747&type=3&theater

    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
  26. OSZUKAŃCE

    SKŁADNIKI:
    1. 1 kg kapusty pekińskiej
    2. 1 kg mięsa mielonego
    3. 1 szklanka kaszy manny
    4. 1 szklanka ryżu
    5. 3 płaskie łyżeczki soli
    6. 5 jajek
    7. 2 cebule
    SOS:
    1. 7 szklanek wody
    2. 2 kostki rosołowe
    3. 4 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS
    4. 1 łyżeczka pieprzu
    DODATKOWO:
    1. Olej do smażenia

    1. Kapustę pekińską umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

    2. Do miski dajemy kapustę pekińską, cebulę, mięso mielone, kaszę manną, ryż i jajka. Doprawiamy do smaku.

    3. Całość dokładnie mieszamy i formujemy owalne lub okrągłe gołąbki. Obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

    Sos:
    1. W gorącej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe, dodajemy przecier pomidorowy KROKUS i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.

    Do garnka wkładamy obsmażone gołąbki, zalewamy sosem i dusimy na małym ogniu około godziny.

    Smacznego! :)

    Link do przepisu na fb
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1772789916275250&set=a.1772712969616278.1073741828.100006327760747&type=3&theater

    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
  27. ROZINDYCZONA TORTILLA
    czyli meksykański ostry obiad z ptakiem w środku ;-)

    Składniki na placki:

    300 g mąki kukurydzianej (gdyby ciasto było zbyt luźne, można dosypać)

    200 g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka soli
    50 ml oliwy
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka curry
    szczypta pieprzu


    Składniki na nadzienie:

    0,5 puszki kukurydzy
    0,5 puszki fasolki czerwonej
    3-4 duże ogórki kiszone
    1-2 pomidory
    1 duża cebula
    500 g filetów z piersi indyczej
    3 łyżki sosu pół na pół chili i pomidory KROKUS
    1 łyżka oliwy
    przyprawy: sól, pieprz kolorowy, papryka ostra, bazylia, curry, estragon

    Przygotowanie:

    Indyka dzielimy na cząstki, przyprawiamy, a następnie mieszamy z sosem KROKUS i oliwą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto.

    Składniki na ciasto umieszczamy w misce lub na stolnicy i wyrabiamy w miarę zwarte ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki kukurydzianej i/lub tortowej. Ciasto dzielimy następnie na kulki wielkości, hmm, powiedzmy że wielkości przeciętnego kiwi. :) Przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły. Podgrzewamy porządnie patelnię teflonową . Każdą z kulek rozwałkowujemy na cieniutki placek - ja wkładałam je po kolei do woreczka foliowego i wałkowałam w nim - łatwiej wtedy oddzielić ciasto od folii bez rozrywania go i nie trzeba go podsypywać mąką. Każdy placek smażymy krótko obustronnie na patelni (na sucho - bez tłuszczu!) - aż pojawią się brązowe plamki. Bąblami - jeśli wynijdą takowe - nie przejmujemy się absolutnie. ;-)

    Wyjmujemy indyka z lodówki i podsmażamy na patelni przez kilkanaście minut. Łączymy z odsączonymi warzywami, doprawiamy.

    Tortille po podsmażeniu nadziewamy mieszanką indyka i warzyw. Można dorzucić jeszcze żółty ser i sos czosnkowy - według uznania. Ale im ostrzej, tym lepiej.

    I... już. :) Smacznego!

    P.S. Placki tortillowe szybko "sztywnieją". Ale można je przechowywać w lodówce przez kilka dni i później podgrzewać na parze - odzyskają giętkość. :-)

    Aha, fotki wrzucam na FB i zaraz wyślę. :)
    Mój mail: anulawawrzyniak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Super blog i świetny pomysł :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Super pomysł, chyba zaraz zabiorę się za gotowanie i wrzucanie zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Odpowiedzi
    1. Na samej górze postu - od kilku tygodni:) Ogłoszone i zamieszczone zgodnie z podaną w poście informacją.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  31. Będą nowe posty? :) I nowe konkursy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  35. Wskoczyłem na tego bloga całkiem niezamierzenie, ale okazało się, że można prowadzić go w sposób zachecający do czytania. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails