Warsztaty kulinarne - archiwum



GRASZ W ZIELONE?

Serdecznie zapraszamy na
warsztaty kulinarne "Smak koloru",

które poprowadzi Anna-Maria, autorka blogu KUCHARNIA.

Będą to drugie z serii palety kolorowych warsztatów kulinarnych, jakie prowadzone są cyklicznie w Pracowni Manualnej.

Tematem wiosennych warsztatów,
które odbędą się w dniu 12 kwietnia o godz. 14.00
będzie kolor ZIELONY.

Warsztaty skierowane są do wszystkich, dla których jedzenie to nie tylko gotowanie, ale także magia wspólnych rozmów, podróż przez zmysły, w czasie której, kolor nabiera smaku.

Podczas warsztatów przygotujemy :  
  • zielony chłodnik a'la gazpacho
  •  zielone scones z hummusem z czosnku niedźwiedziego
  •  quinoa w zielonym ogrodzie z miętą, kolendrą i bazylią
  •  zielone smoothie z kaszą jaglaną 
  • zielone trufle z młodym jęczmieniem
Czas trwania warsztatów ok. 4 godz.

Wszystkie potrawy są bezmięsne.

Zapisy na warsztaty prowadzone są do 9 kwietnia.
Liczba miejsc ograniczona.


Prowadzenie warsztatów: Anna Maria, autorka bloga KUCHARNIA http://kucharnia.blogspot.com/

Anna Maria na stałe współpracuje z portalem Chabrowe Pole, dla którego tworzy przepisy i przygotowuje zdjęcia. Publikowała artykuły i przepisy w magazynie Czas Wina , KUKBUK oraz w magazynie internetowym Spring Plate.
Miejsce : Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą
Data: 12 kwietnia godz. 14.00;
Liczba uczestników: maksymalnie 8-10 osób
Koszt uczestnictwa: 199 zł od osoby
Zapisy i informacja: 696 871 139 lub 504 779 391
Kontakt: kucharnia@wp.pl, pracownia.manualna@gmail.com

 

*  *  *

Serdecznie zapraszamy na

WIELKANOCNE warsztaty kulinarne

"JAJKO i spółka",

które poprowadzi Anna-Maria, autorka blogu KUCHARNIA.

Tematem warsztatów,
które odbędą się w dniu 13 kwietnia o godz. 12.00
będzie WIELKANOCNE JAJKO w różnych wcieleniach

Uczestnicy warsztatów będą robić jaja, mazurki,pasztety, baby, sosy
na słodko i na słono.


Podczas warsztatów przygotujemy :

  • sos zielony i rzodkiewkowy na bazie samodzielnie przygotowanego majonezu
  • śniadanie na trawie, czyli poranną łąkę
  • ponczowe baby Savarin
  • mazurki - niespodzianki
  • pasztet jaglano-warzywny w dwóch wersjach

Czas trwania warsztatów ok. 4 godz.

Wszystkie potrawy są bezmięsne.Przygotowane potrawy uczestnicy mogą zabrać ze sobą.

Zapisy na warsztaty prowadzone są do 10 kwietnia.
Liczba miejsc ograniczona.

Prowadzenie warsztatów: Anna Maria, autorka bloga KUCHARNIA http://kucharnia.blogspot.com/
Anna Maria na stałe współpracuje z portalem Chabrowe Pole, dla którego tworzy przepisy i przygotowuje zdjęcia. Publikowała artykuły i przepisy w magazynie Czas Wina , KUKBUK oraz w magazynie internetowym Spring Plate.
Miejsce : Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą
Data: 13 kwietnia godz. 12.00;
Liczba uczestników: maksymalnie 8-10 osób
Koszt uczestnictwa: 199 zł od osoby
Zapisy i informacja: 696 871 139 lub 504 779 391
Kontakt: kucharnia@wp.pl, pracownia.manualna@gmail.com



*      *     *

Be my Valentine”



Anna Maria, KUCHARNIA i Pracownia Manualna



zapraszają na



wyjątkowe, zmysłowe i pełne AFRODYZJAKÓW



WALENTYNKOWE WARSZTATY KULINARNE DLA PAR

(i dla „Połówek”)



Chcecie wiedzieć od czego zacząć i jak najsmaczniej dotrzeć do krainy rozkoszy?

Co połączyć, jak zamieszać i z czym podać, aby efekt zaspokoił najbardziej

wymagające podniebienia, podbił serce ukochanej osoby i stopił wszelkie lody?



Zioła, owoce, warzywa, desery, miłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje?

Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę?



Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty,

kardamon, imbir, rozmaryn, ryż, szafran
to wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych warsztatów,
na które zapraszamy pary,

ale także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają w stosownym czasie.

Będzie gorąco, pikantnie, rozkosznie.



Zastanawiacie się, jak spędzić walentynkowe chwile we dwoje – zacznijcie od Pracowni Manualnej.



Kilka godzin smakowania afrodyzjaków to z pewnością najlepszy pomysł

na walentynkowy prezent dla ukochanej osoby!



Warsztaty odbędą się w dwóch terminach:

15.02 i 16.02

/każdy z terminów to oddzielny warsztat/

Czas trwania warsztatów ok. 4-5 h



Prowadzenie warsztatów: Anna Maria, autorka bloga KUCHARNIA http://kucharnia.blogspot.com/

Miejsce : Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą

Data: 15 luty godz. 16.00; 16.00 luty godz. 9.30

Liczba uczestników: maksymalnie 8-10 osób

Koszt uczestnictwa: 300 zł od pary; 170 zł od osoby,

Kontakt w sprawie zapisów: 504 779 391 lub 696 871 139

email: pracownia.manualna@gmail.com


*   *  * 
Czekoladowe warsztaty kulinarne
pod patronatem ManufakturyCzekolady

"Poznaj ciemną stronę czekolady – czyli czekolada jakiej nie znasz!”

Podczas warsztatów będziemy łamać nie tylko kolejne tabliczki czekolady, ale przede wszystkim czekoladowe stereotypy.
Będziemy smakować jedyne w Polsce czekolady produkowane ręcznie bezpośrednio z ziaren kakaowca przez najlepszych specjalistów z Manufaktury Czekolady.
Odkryjemy smak czekolady w najbardziej zaskakujących i nietypowych połączeniach.
Będzie ekstremalnie czekoladowo, choć nie za bardzo słodko.
Poznamy wytrawną moc czekolady, nauczymy się też kilku czekoladowych sztuczek oraz skomponujemy i przygotujemy swoją wymarzoną tabliczkę czekolady.


Uczestnicy warsztatów odkryją:
co ma czosnek do czekolady 
czy  ketchup może być czekoladowy
 z czym jeść czekoladowy chleb
 jak smakuje czekoladowa galaretka 
do czego podawać czekoladowy ocet balsamiczny
jak powstają czekoladowe liście

Dowiemy się także o tajnikach produkcji czekolady i spróbujemy tej, którą produkuje Manufaktura Czekolady.

Warsztaty odbędą się w terminach:
25 i 26 stycznia
/każdy z terminów to oddzielny warsztat/
Czas trwania warsztatów ok. 6 h.

Ulegnij pokusie - daj się złamać!

Prowadzenie warsztatów: Anna Maria, autorka bloga KUCHARNIA
http://kucharnia.blogspot.com/
Miejsce : Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą
Data: 25 stycznia godz. 12.00, 26 stycznia godz. 10.00
Liczba uczestników: maksymalnie 8-10 osób
Koszt uczestnictwa: 190 zł od osoby
Kontakt w sprawie zapisów: 504 779 391 lub 696 871 139
email: pracownia.manualna@gmail.com



*  *  * 




Coraz częściej nasze myśli zaczynają wędrować w stronę zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Wraz z nimi pojawiają się coroczne rozterki związane z prezentami.

Przecież nie może to być znowu kolejna para rękawiczek, następny smutnie zwisający krawat czy kupiony w pośpiechu bezosobowy zestaw kosmetyków.

Święta to czas szczególny, gdy tak naprawdę najbardziej liczy się to, co dajemy Bliskim od siebie, od serca.

Własnoręcznie zrobiony prezent przygotowany z myślą o wybranej osobie to najpiękniejsze co możemy podarować.
Zapraszam na wyjątkowe



świąteczne warsztaty kulinarne



JADALNE PREZENTY

31.11-1.12



Jak nakazuje tradycja, przygotujemy aż 12 propozycji jadalnych prezentów i nauczymy się, jak je oryginalnie zapakowywać. Dodatkowo, uczestnicy będę mieli okazję do relaksu podczas porannej sesji jogi.
Wszystkie przygotowane prezenty uczestnicy warsztatów będą mogli zabrać ze sobą i ofiarować swoim bliskim. Będziemy szykować coś na słodko i wytrawnie, będą pralinki, przetwory i wiele innych oryginalnych smakołyków. Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma prezent-niespodziankę.



Uczestnictwo w warsztatach połączone jest z możliwością noclegu.


Koszt uczestnictwa wynosi 250 zł od osoby i obejmuje warsztaty kulinarne, warsztat pakowania prezentów, sesję jogi oraz nocleg.


Miejsce : Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą

Data: 31 listopad -1 grudzień (sobota – niedziela), początek sobota godz. 14.00, zakończenie niedziela godz. 12.30

Kontakt w sprawie zapisów: 504 779 391 lub 696 871 139



Liczba uczestników: maksymalnie 10 osób; ZAPISY DO 22 listopada


                                                                       *   *   *

 Fotorelacja z warsztatów kulinarnych "Smak koloru" do obejrzenia tu: klik

Wkrótce podane zostaną terminy kolejnych warsztatów.

*   *   *

Serdecznie zapraszamy na warsztaty kulinarne "Smak koloru", które poprowadzi Anna-Maria, autorka blogu KUCHARNIA.



To pierwsze z serii palety kolorowych warsztatów kulinarnych, jakie prowadzone będą cyklicznie w Pracowni Manualnej (klik)



Tematem warsztatów, które odbędą się w dniach 19-20 października

będzie kolor POMARAŃCZOWY.



Warsztaty skierowane są do wszystkich, dla których jedzenie to nie tylko gotowanie, ale także magia wspólnych rozmów, podróż przez zmysły, w czasie której, kolor nabiera smaku.



Podczas warsztatów przygotujemy pomarańczową kolację oraz energetyzujące, pomarańczowe śniadanie.

Wszystkie potrawy są bezmięsne.

Uczestnictwo w warsztatach połączone jest z noclegiem.



Koszt uczestnictwa: 200 zł/ osoba z noclegiem; 190 zł / osoba bez noclegu

Miejsce : Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy)

Data: 19-20 października (sobota – niedziela), początek sobota godz. 16.00, zakończenie niedziela godz. 12.00

Kontakt w sprawie zapisów: 504 779 391 email: pracownia.manualna@gmail.com



W niedzielę po zakończeniu warsztatów Pracownia Manualna zaprasza na:

1. Wyprzedaż Garażową 15.00-17.00

2. Sesję jogi 17.30-18.30

3. Wykład pt. „Wychowanie ku wolności”, który opowiada o doświadczeniach i przemyśleniach rodziny od kilku lat edukującej w domu swoje dzieci 18.45-19.15

4.Otwarte spotkanie dla eko rodziców. Tematem przewodnim będzie wychowanie. 19.15-21.00

Na wszystkie spotkania w godzinach 15.00-21.00 wstęp wolny.



 *  *  *

Na zaproszenie Siedliska (klik) od sierpnia mam przyjemność prowadzić tam weekendowe warsztaty kulinarne. Warsztaty połączone są z pobytem w tym pięknym i wyjątkowym miejscu.
Pierwsza edycja pod nazwą Smak Lata odbyła się w długi sierpniowy weekend w dniach 15-18 sierpnia. 

Moja relacja z warsztatów do przeczytania tu: klik
Fotorelacja z warsztatów znajduje się na stronie internetowej Siedliska - klik. 


Kolejna edycja warsztatów pod nazwą PIĄTA PORA ROKU już we wrześniu, w dniach 26-29 września.



Zapraszam!

Pytania oraz rezerwacje można składać na adres: warsztaty@siedliskoblanki.com 
lub telefonicznie: 696 871 139

 Partnerami warsztatów są:





Rekomendacje uczestników warsztatów SMAK LATA - sierpień 2013

Rekomendacje Uczestników warsztatów Smak Lata:
Warsztaty w Siedlisku były dla mnie bardzo inspirującym doświadczeniem. Otwartość i empatia Anny-Marii oraz klimat Siedliska stworzyły duet pozwalający na odpoczynek i rozwój. Anna-Maria była cudownym Przewodnikim po świecie zmysłów i smaków. Pan Zbyszek, Twórca tego magicznego miejsca, był wspaniałym Gospodarzem, a możliwość aktywnego spędzenia czasu bardzo się przydała. Dawno nie miałam okazji uczestniczyć w tak owocnym wypoczynku.
Jeszcze raz dziękuje za cudowny wypoczynek.
Pozdrawiam,
Kasia Grochowska

*  *  *

 Dziękuję z całego serca za kulinarne przeżycia, inspiracje i klimatyczne otoczenie. W takich wnętrzach okolicznościach przyrody potrawy smakowały wyśmienicie. Bociany, żurawie i koza Blanka dodały jeszcze swoistego uroku całości warsztatów.
Natomiast złoty medal należy się Annie Marii za pomysły, spokój ducha i indywidualną atencję dla każdej "kuchareczki". Pan Zbyszek pewnie już medale ma na swoim koncie, ale należy mu się drugi złoty medal za atmosferę Siedliska, gościnność i ciekawe opowieści. "Art and Decoration" wysiada w konfrontacji chociażby z loftem.
Kochani wielkie dzięki za wszystko! Moim Współtowarzyszkom także, bo były wyjątkowo ciepłe i serdeczne.
Jako belferka stawiam szóstkę!
Pozdrawiam z Łowicza i liczę na więcej.
Ewa Rogowska-Tylman

*  *  *

Pobyt w takim miejscu jest marzeniem wielu osób, w tym moim. W czwartek rano wyruszyłam w drogę do Siedliska Architekta z lekkimi przygodami. Kilka godzin później ukazuje się widok Siedliska Architekta. Widok przepiękny, dech zapiera ,brak słów. Tego nie da się opisać tam trzeba być  i zobaczyć!!!
Pojawia się Anna Maria  z Kucharnii prowadząca warsztaty i Pan Zbyszek gospodarz Siedliska. Pierwsze rozmowy i już wiem, że to miejsce magiczne,ciepłe, przepełnione serdecznością gospodarza Pana Zbyszka  i Ani. Ciekawość jest wielka, chwila odpoczynku i Siedlisko staje się znane dzięki Ani i Panu Zbyszkowi. Zaglądam w każdy zakamarek Siedliska.  Zachwycam się każdym drobiazgiem, każda rzecz perfekcyjne pasuje do miejsca. Myślę sobie, że Gospodarz ma poczucie piękna, sztuki, stylu i smaku.
Jeśli chodzi o program pobytu myślę ze jest bardzo dobry, czas zatrzymuje się w miejscu. Główną atrakcją pobytu jest wspólne gotowanie, wyprawa na jeżyny, wspólna wycieczka czy też przygotowywanie i biesiadowanie ze wszystkimi uczestnikami, co nas bardzo zbliżyło. Narodziło się wiele pomysłów spontanicznych, jednym z nich było ognisko i pieczenie ciasta na kiju. Organizatorzy pobytu zadbali o to, byśmy mieli czas wolny na poznanie okolic, odpoczywanie, cieszenie się pięknymi widokami, aktywność fizyczną (do dyspozycji są m.in. rowery, łódka).
Jak widać nie są to typowe warsztaty kulinarne, gdzie się tylko gotuje i konsumuje i na tym koniec, lecz coś więcej. Trudno znaleźć nazwę, określenie - z jednej strony warsztaty kulinarne, które nie przypominają tych, w których uczestniczę. Ośmielę się napisać weekendowe spotkania otwarte na nowe doznania smakowe pobudzające nasze zmyły połączone z elementami gotowania, eksperymentowania, wspólnego biesiadowania, niekończących się rozmów na różne tematy, a szczególne na tematy kulinarne. Dla mnie pobyt/warsztaty  będą wielką inspiracją w kuchni. Na wiele połączeń składników pewne bym się nie odważyła, a teraz nie będzie z tym problemu.
Czas spędzony w Siedlisko był wspaniały, pełen wrażeń, nowych smaków. 
Ania jest mistrzynią w komponowaniu cudownych przepisów. Zawdzięczam jej coś więcej - otworzyła mi oczy na to, co czasami było tak blisko, a nie zauważalne.
Aniu bardzo Ci dziękuję.
Nie były to typowe warsztaty kulinarne, tylko wycieczka po krainie smaków lata. Siedlisko Architekta jest idealnym miejscem do tego typu spotkań, warsztatów itp.Warsztaty były podzielone na trzy etapy, każdy był o innej tematyce kulinarnej, a  wszystkie składały się w jedną całość.  Warsztaty odbywały się w przepięknym wnętrzu. Piękny kredens i biały stół, gdzie biło serce warsztatów. Wspólne posiłki stanowiły jeden z elementów spotkania, odbywały się w różnych miejscach, każde było wyjątkowe, niezapomniane. Rozmowy pozwoliły się lepiej poznać,otworzyć na nowe.....
Anna Maria jest stworzona do prowadzenia warsztatów, była bardzo cierpliwa, elastyczna, niczego nam nie narzucała, chętnie dzieliła się swoją wiedza. Nie było mięsa, wędliny i nikt nie chodził głodny. Duże brawa dla Ani za wyczucie doboru składników, które w większości każdy lubi. Wszystkie składniki idealnie się komponowały w potrawach, aromat rozchodził się po całym Siedlisku. Muszę przyznać, że niektóre dania były dla mnie nowością, bądź znałam je pod inną nazwą, na każde czekałam z niecierpliwością. Każde danie, nowy smak, nowe odkrycie, a to wszystko czasami z bardzo prostych składników.
Warsztaty kulinarne w Siedlisku to fantastyczna przygoda, nowe inspiracje, rozmowy przy stole - nic tak nie łączy ludzi jak wspólne  przygotowywanie potraw, jedzenie.  Dla mnie to wspaniała, niezapomniana przygoda, którą polecam Chciałabym bardzo serdecznie podziękować Panu Zbyszkowi za zaproszenie, zaś Annie Marii za cudowne warsztaty.
Do Siedliska przyjeżdżamy jako goście a wyjeżdżamy jako przyjaciele domu!!!!!
Mariola Grzęda

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails