GRASZ
W ZIELONE?
Serdecznie
zapraszamy na
warsztaty
kulinarne "Smak
koloru",
które
poprowadzi Anna-Maria,
autorka blogu KUCHARNIA.
Będą
to drugie z serii palety kolorowych
warsztatów kulinarnych,
jakie prowadzone są cyklicznie w Pracowni Manualnej.
Tematem
wiosennych warsztatów,
które
odbędą się w dniu 12
kwietnia o godz. 14.00
będzie
kolor ZIELONY.
Warsztaty
skierowane są do wszystkich, dla których jedzenie to nie tylko
gotowanie, ale także magia wspólnych rozmów, podróż przez
zmysły, w czasie której, kolor nabiera smaku.
Podczas
warsztatów przygotujemy :
- zielony chłodnik a'la gazpacho
- zielone scones z hummusem z czosnku niedźwiedziego
- quinoa w zielonym ogrodzie z miętą, kolendrą i bazylią
- zielone smoothie z kaszą jaglaną
- zielone trufle z młodym jęczmieniem
Czas
trwania warsztatów ok. 4 godz.
Wszystkie
potrawy są bezmięsne.
Zapisy
na warsztaty prowadzone są do 9 kwietnia.
Liczba
miejsc ograniczona.
Prowadzenie
warsztatów: Anna Maria, autorka bloga KUCHARNIA
http://kucharnia.blogspot.com/
Anna
Maria na stałe współpracuje z portalem Chabrowe
Pole,
dla którego tworzy przepisy i przygotowuje zdjęcia. Publikowała
artykuły i przepisy w magazynie Czas
Wina
,
KUKBUK
oraz w magazynie internetowym Spring
Plate.
Miejsce
: Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło
Falenicy), pod Warszawą
Data:
12 kwietnia godz. 14.00;
Liczba
uczestników: maksymalnie 8-10 osób
Koszt
uczestnictwa: 199 zł od osoby
Zapisy
i informacja: 696 871 139 lub 504 779 391
Kontakt:
kucharnia@wp.pl,
pracownia.manualna@gmail.com* * *
Serdecznie
zapraszamy na
WIELKANOCNE
warsztaty kulinarne
"JAJKO
i spółka",
które
poprowadzi Anna-Maria,
autorka blogu KUCHARNIA.
Tematem
warsztatów,
które
odbędą się w dniu 13
kwietnia o godz. 12.00
będzie
WIELKANOCNE
JAJKO w różnych wcieleniach
Uczestnicy
warsztatów będą robić jaja, mazurki,pasztety, baby, sosy
– na
słodko i na słono.
Podczas
warsztatów przygotujemy :
- sos zielony i rzodkiewkowy na bazie samodzielnie przygotowanego majonezu
- śniadanie na trawie, czyli poranną łąkę
- ponczowe baby Savarin
- mazurki - niespodzianki
- pasztet jaglano-warzywny w dwóch wersjach
Czas
trwania warsztatów ok. 4 godz.
Wszystkie
potrawy są bezmięsne.Przygotowane potrawy uczestnicy mogą zabrać ze sobą.
Zapisy
na
warsztaty prowadzone są do
10 kwietnia.
Liczba
miejsc ograniczona.
Prowadzenie
warsztatów:
Anna
Maria,
autorka bloga
KUCHARNIA http://kucharnia.blogspot.com/
Anna
Maria na stałe współpracuje z portalem Chabrowe
Pole,
dla którego tworzy przepisy i przygotowuje zdjęcia. Publikowała
artykuły i przepisy w magazynie Czas
Wina
,
KUKBUK
oraz w magazynie internetowym Spring
Plate.
Miejsce
: Pracownia
Manualna
ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą
Data:
13 kwietnia godz. 12.00;
Liczba
uczestników:
maksymalnie 8-10 osób
Koszt
uczestnictwa:
199 zł od osoby
Zapisy
i informacja:
696 871 139 lub 504 779 391
* * *
„Be my Valentine”
„Be my Valentine”
Anna
Maria, KUCHARNIA i Pracownia Manualna
zapraszają
na
wyjątkowe,
zmysłowe i pełne AFRODYZJAKÓW
WALENTYNKOWE
WARSZTATY KULINARNE DLA PAR
(i
dla „Połówek”)
Chcecie
wiedzieć od czego zacząć i jak najsmaczniej dotrzeć do krainy
rozkoszy?
Co
połączyć, jak zamieszać i z czym podać, aby efekt zaspokoił
najbardziej
wymagające
podniebienia, podbił serce ukochanej osoby i stopił wszelkie lody?
Zioła,
owoce, warzywa, desery, miłosne napoje – jak ich użyć, by ich
moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje?
Jaka
jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę?
Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty,
kardamon,
imbir, rozmaryn, ryż, szafran
to
wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych
warsztatów,
na
które zapraszamy pary,
ale
także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają w
stosownym czasie.
Będzie
gorąco, pikantnie, rozkosznie.
Zastanawiacie
się, jak spędzić walentynkowe chwile we dwoje – zacznijcie od
Pracowni Manualnej.
Kilka
godzin smakowania afrodyzjaków to z pewnością najlepszy pomysł
na
walentynkowy prezent dla ukochanej osoby!
Warsztaty
odbędą się w dwóch terminach:
15.02
i 16.02
/każdy
z terminów to oddzielny warsztat/
Czas
trwania warsztatów ok. 4-5 h
Prowadzenie
warsztatów: Anna
Maria, autorka bloga
KUCHARNIA
http://kucharnia.blogspot.com/
Miejsce
: Pracownia
Manualna
ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą
Data:
15 luty godz. 16.00; 16.00 luty godz. 9.30
Liczba
uczestników:
maksymalnie 8-10 osób
Koszt
uczestnictwa:
300 zł od pary; 170 zł od osoby,
Kontakt
w sprawie zapisów:
504 779 391 lub 696 871 139
email:
pracownia.manualna@gmail.com
* * *
Czekoladowe
warsztaty kulinarne
pod
patronatem ManufakturyCzekolady
"Poznaj
ciemną stronę czekolady – czyli czekolada jakiej nie znasz!”
Podczas
warsztatów będziemy łamać nie tylko kolejne tabliczki czekolady,
ale przede wszystkim czekoladowe stereotypy.
Będziemy
smakować jedyne w Polsce czekolady produkowane ręcznie bezpośrednio
z ziaren kakaowca przez najlepszych specjalistów z Manufaktury
Czekolady.
Odkryjemy
smak czekolady w najbardziej zaskakujących i nietypowych
połączeniach.
Będzie
ekstremalnie czekoladowo, choć nie za bardzo słodko.
Poznamy
wytrawną moc czekolady, nauczymy się też kilku czekoladowych
sztuczek oraz skomponujemy i przygotujemy swoją wymarzoną tabliczkę
czekolady.
Uczestnicy
warsztatów odkryją:
co
ma czosnek do czekolady
czy ketchup może być czekoladowy
z
czym jeść czekoladowy chleb
jak
smakuje czekoladowa galaretka
do
czego podawać czekoladowy ocet balsamiczny
jak
powstają czekoladowe liście
Dowiemy
się także o tajnikach produkcji czekolady i spróbujemy tej, którą
produkuje Manufaktura Czekolady.
Warsztaty
odbędą się w terminach:
25
i 26 stycznia
/każdy
z terminów to oddzielny warsztat/
Czas
trwania warsztatów ok. 6 h.
Ulegnij
pokusie - daj się złamać!
Prowadzenie
warsztatów:
Anna Maria, autorka bloga KUCHARNIA
http://kucharnia.blogspot.com/
Miejsce
: Pracownia
Manualna
ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą
Data:
25 stycznia godz. 12.00, 26 stycznia godz. 10.00
Liczba
uczestników:
maksymalnie 8-10 osób
Koszt
uczestnictwa:
190 zł od osoby
Kontakt
w sprawie zapisów:
504 779 391 lub 696 871 139
email:
pracownia.manualna@gmail.com
* * *
Coraz częściej nasze myśli zaczynają wędrować w stronę zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Wraz z nimi pojawiają się coroczne rozterki związane z prezentami.
Przecież
nie może to być znowu kolejna para rękawiczek, następny smutnie
zwisający krawat czy kupiony w pośpiechu bezosobowy zestaw
kosmetyków.
Święta
to czas szczególny, gdy tak naprawdę najbardziej liczy się to, co
dajemy Bliskim od siebie, od serca.
Własnoręcznie
zrobiony prezent przygotowany z myślą o wybranej osobie to
najpiękniejsze co możemy podarować.
Zapraszam
na wyjątkowe
świąteczne
warsztaty kulinarne
JADALNE
PREZENTY
31.11-1.12
Jak
nakazuje tradycja, przygotujemy aż 12
propozycji jadalnych prezentów
i nauczymy się, jak je oryginalnie
zapakowywać.
Dodatkowo, uczestnicy będę mieli okazję do relaksu podczas
porannej
sesji jogi.
Wszystkie
przygotowane prezenty uczestnicy warsztatów będą mogli zabrać ze
sobą i ofiarować swoim bliskim. Będziemy szykować coś na słodko
i wytrawnie, będą pralinki, przetwory i wiele innych oryginalnych
smakołyków. Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma
prezent-niespodziankę.
Uczestnictwo
w warsztatach połączone jest z możliwością noclegu.
Koszt
uczestnictwa wynosi 250 zł od osoby i obejmuje warsztaty kulinarne,
warsztat pakowania prezentów, sesję jogi oraz nocleg.
Miejsce
: Pracownia
Manualna
ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą
Data:
31 listopad -1 grudzień (sobota – niedziela), początek sobota
godz. 14.00, zakończenie niedziela godz. 12.30
Kontakt
w sprawie zapisów: 504 779 391 lub 696 871 139
email:
pracownia.manualna@gmail.com
Liczba
uczestników: maksymalnie 10 osób; ZAPISY
DO 22 listopada
* * *
Fotorelacja z warsztatów kulinarnych "Smak koloru" do obejrzenia tu: klik
Wkrótce podane zostaną terminy kolejnych warsztatów.
* * *
Serdecznie zapraszamy na warsztaty kulinarne "Smak koloru", które poprowadzi Anna-Maria, autorka blogu KUCHARNIA.
To
pierwsze z serii palety kolorowych
warsztatów kulinarnych,
jakie prowadzone będą cyklicznie w Pracowni Manualnej (klik)
Tematem
warsztatów, które odbędą się w dniach 19-20
października
będzie
kolor POMARAŃCZOWY.
Warsztaty
skierowane są do wszystkich, dla których jedzenie to nie tylko
gotowanie, ale także magia wspólnych rozmów, podróż przez
zmysły, w czasie której, kolor nabiera smaku.
Podczas
warsztatów przygotujemy pomarańczową kolację oraz energetyzujące,
pomarańczowe śniadanie.
Wszystkie
potrawy są bezmięsne.
Uczestnictwo
w warsztatach połączone jest z noclegiem.
Koszt
uczestnictwa: 200 zł/ osoba z noclegiem; 190 zł / osoba bez noclegu
Miejsce
: Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy)
Data:
19-20 października (sobota – niedziela), początek sobota godz.
16.00, zakończenie niedziela godz. 12.00
Kontakt
w sprawie zapisów: 504 779 391 email: pracownia.manualna@gmail.com
W
niedzielę po zakończeniu warsztatów Pracownia
Manualna
zaprasza na:
1.
Wyprzedaż Garażową 15.00-17.00
2.
Sesję jogi 17.30-18.30
3.
Wykład pt. „Wychowanie ku wolności”, który opowiada o
doświadczeniach i przemyśleniach rodziny od kilku lat edukującej w
domu swoje dzieci 18.45-19.15
4.Otwarte
spotkanie dla eko rodziców. Tematem przewodnim będzie wychowanie.
19.15-21.00
Na
wszystkie spotkania w godzinach 15.00-21.00 wstęp wolny.
* * *
Na zaproszenie Siedliska (klik) od sierpnia mam przyjemność prowadzić tam weekendowe warsztaty kulinarne. Warsztaty połączone są z pobytem w tym pięknym i wyjątkowym miejscu.
Pierwsza edycja pod nazwą Smak Lata odbyła się w długi sierpniowy weekend w dniach 15-18 sierpnia.
Moja relacja z warsztatów do przeczytania tu: klik
Fotorelacja z warsztatów znajduje się na stronie internetowej Siedliska - klik.
Fotorelacja z warsztatów znajduje się na stronie internetowej Siedliska - klik.
Kolejna edycja warsztatów pod nazwą PIĄTA PORA ROKU już we wrześniu, w dniach 26-29 września.
Zapraszam!
Zapraszam!
Pytania oraz rezerwacje można składać na adres: warsztaty@siedliskoblanki.com
lub telefonicznie: 696 871 139
Partnerami warsztatów są:
Rekomendacje uczestników warsztatów SMAK LATA - sierpień 2013
Rekomendacje Uczestników warsztatów Smak Lata:
Warsztaty
w Siedlisku były dla mnie bardzo inspirującym doświadczeniem. Otwartość
i empatia Anny-Marii oraz klimat Siedliska stworzyły duet pozwalający
na odpoczynek i rozwój. Anna-Maria była cudownym Przewodnikim po świecie
zmysłów i smaków. Pan Zbyszek, Twórca tego magicznego miejsca, był
wspaniałym Gospodarzem, a możliwość aktywnego spędzenia czasu bardzo się
przydała. Dawno nie miałam okazji uczestniczyć w tak owocnym
wypoczynku.
Jeszcze raz dziękuje za cudowny wypoczynek.
Pozdrawiam,
Kasia Grochowska
* * *
Dziękuję
z całego serca za kulinarne przeżycia, inspiracje i klimatyczne
otoczenie. W takich wnętrzach okolicznościach przyrody potrawy smakowały
wyśmienicie. Bociany, żurawie i koza Blanka dodały jeszcze swoistego
uroku całości warsztatów.
Natomiast złoty medal należy
się Annie Marii za pomysły, spokój ducha i indywidualną atencję dla
każdej "kuchareczki". Pan Zbyszek pewnie już medale ma na swoim koncie,
ale należy mu się drugi złoty medal za atmosferę Siedliska, gościnność i
ciekawe opowieści. "Art and Decoration" wysiada w konfrontacji
chociażby z loftem.
Kochani wielkie dzięki za wszystko! Moim Współtowarzyszkom także, bo były wyjątkowo ciepłe i serdeczne.
Jako belferka stawiam szóstkę!
Pozdrawiam z Łowicza i liczę na więcej.
Ewa Rogowska-Tylman
* * *
Pobyt
w takim miejscu jest marzeniem wielu osób, w tym moim. W czwartek rano
wyruszyłam w drogę do Siedliska Architekta z lekkimi przygodami. Kilka
godzin później ukazuje się widok Siedliska Architekta. Widok przepiękny,
dech zapiera ,brak słów. Tego nie da się opisać tam trzeba być i
zobaczyć!!!
Pojawia
się Anna Maria z Kucharnii prowadząca warsztaty i Pan Zbyszek
gospodarz Siedliska. Pierwsze rozmowy i już wiem, że to miejsce
magiczne,ciepłe, przepełnione serdecznością gospodarza Pana Zbyszka i
Ani. Ciekawość jest wielka, chwila odpoczynku i Siedlisko staje się
znane dzięki Ani i Panu Zbyszkowi. Zaglądam w każdy zakamarek
Siedliska. Zachwycam się każdym drobiazgiem, każda rzecz perfekcyjne
pasuje do miejsca. Myślę sobie, że Gospodarz ma poczucie piękna, sztuki,
stylu i smaku.
Jeśli
chodzi o program pobytu myślę ze jest bardzo dobry, czas zatrzymuje się
w miejscu. Główną atrakcją pobytu jest wspólne gotowanie, wyprawa na
jeżyny, wspólna wycieczka czy też przygotowywanie i biesiadowanie ze
wszystkimi uczestnikami, co nas bardzo zbliżyło. Narodziło się wiele
pomysłów spontanicznych, jednym z nich było ognisko i pieczenie ciasta
na kiju. Organizatorzy pobytu zadbali o to, byśmy mieli czas wolny na
poznanie okolic, odpoczywanie, cieszenie się pięknymi widokami,
aktywność fizyczną (do dyspozycji są m.in. rowery, łódka).
Jak widać nie są to typowe warsztaty kulinarne, gdzie się tylko gotuje i
konsumuje i na tym koniec, lecz coś więcej. Trudno znaleźć nazwę,
określenie - z jednej strony warsztaty kulinarne, które nie przypominają
tych, w których uczestniczę. Ośmielę się napisać weekendowe spotkania
otwarte na nowe doznania smakowe pobudzające nasze zmyły połączone z
elementami gotowania, eksperymentowania, wspólnego biesiadowania,
niekończących się rozmów na różne tematy, a szczególne na tematy
kulinarne. Dla mnie pobyt/warsztaty będą wielką inspiracją w kuchni. Na
wiele połączeń składników pewne bym się nie odważyła, a teraz nie
będzie z tym problemu.
Czas spędzony w Siedlisko był wspaniały, pełen wrażeń, nowych smaków.
Ania
jest mistrzynią w komponowaniu cudownych przepisów. Zawdzięczam jej coś
więcej - otworzyła mi oczy na to, co czasami było tak blisko, a nie
zauważalne.
Aniu bardzo Ci dziękuję.
Nie
były to typowe warsztaty kulinarne, tylko wycieczka po krainie smaków
lata. Siedlisko Architekta jest idealnym miejscem do tego typu spotkań,
warsztatów itp.Warsztaty były podzielone na trzy etapy, każdy był o
innej tematyce kulinarnej, a wszystkie składały się w jedną całość.
Warsztaty odbywały się w przepięknym wnętrzu. Piękny kredens i biały
stół, gdzie biło serce warsztatów. Wspólne posiłki stanowiły
jeden z elementów spotkania, odbywały się w różnych miejscach, każde
było wyjątkowe, niezapomniane. Rozmowy pozwoliły się lepiej
poznać,otworzyć na nowe.....
Anna
Maria jest stworzona do prowadzenia warsztatów, była bardzo cierpliwa,
elastyczna, niczego nam nie narzucała, chętnie dzieliła się swoją
wiedza. Nie było mięsa, wędliny i nikt nie chodził głodny. Duże brawa
dla Ani za wyczucie doboru składników, które w większości każdy lubi.
Wszystkie składniki idealnie się komponowały w potrawach, aromat
rozchodził się po całym Siedlisku. Muszę przyznać, że niektóre dania
były dla mnie nowością, bądź znałam je pod inną nazwą, na każde czekałam
z niecierpliwością. Każde danie, nowy smak, nowe odkrycie, a to
wszystko czasami z bardzo prostych składników.
Warsztaty
kulinarne w Siedlisku to fantastyczna przygoda, nowe inspiracje,
rozmowy przy stole - nic tak nie łączy ludzi jak wspólne
przygotowywanie potraw, jedzenie. Dla mnie to wspaniała, niezapomniana przygoda, którą polecam Chciałabym bardzo serdecznie podziękować Panu Zbyszkowi za zaproszenie, zaś Annie Marii za cudowne warsztaty.
Do Siedliska przyjeżdżamy jako goście a wyjeżdżamy jako przyjaciele domu!!!!!
Mariola Grzęda
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)