środa, 24 marca 2010

ŚLIMAK, ŚLIMAK POKAŻ ROGI, DAJ MI SERA NA .....


.... pierogi! Tym razem ruskie, jedne z najbardziej ulubionych w mojej kategorii pierogów " na słono". Przepisów na te pierogi jest pewnie tyle, ile osób, które je przygotowują. Ja, jak zwykle, działam "na oko" :)
SKŁADNIKI NA FARSZ
ugotowane ziemniaki
twaróg (u mnie półtłusty)
1 cebula
sól, pieprz

SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE
3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i zagnieść z twarogiem.Dodać drobno pokrojoną i uprzednio podsmażoną na złoty kolor cebulkę. Doprawić solą i pieprzem (u mnie DUŻO pieprzu). 
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować, wycinać koła średnicy ok.6-8 cm, nadziewać łyżeczką farszu. Sklejać "na falbankę" lub jak kto woli:). Gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Ja podaję z kwaśną śmietaną i podsmażoną na złoto cebulką. Smacznego!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails