Wytęsknioną wiosnę postanowiłam powitać lekkim, smacznym i zielonym daniem. Tak powstały kluski serowe ze szpinakiem i sosem pomidorowym. Danie przygotowuje się bardzo szybko, jest proste, lekkie. Myślę, że może też być świetnym pomysłem na zachęcenie dzieci do zjadania szpinaku. Polecam!
Porcja dla 2 osób
KLUSKI
200 g twarogu
1 jajko
1/2 filiżanki mąki
3 kostki mrożonego szpinaku
sól, pieprz
ząbek czosnku
KLUSKI
200 g twarogu
1 jajko
1/2 filiżanki mąki
3 kostki mrożonego szpinaku
sól, pieprz
ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
cebula
oliwa
sól, pieprz
czosnek
szczypta cukru
bazylia
Szpinak rozmrozić, odparować i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem (używam szpinaku mrożonego w małych porcjach-kostkach, do tych klusek starczyły 3 kostki). Twaróg dobrze wymieszać w misce z doprawionym szpinakiem, jajkiem i mąką. W zależności od gatunku twarogu i mąki, ilość mąki może być mniejsza lub większa. Na oprószonym mąką blacie z gotowej masy uformować kilka wałków grubości 1-1,5 cm i pokroić je na kluski ok. 2-3 cm. Wrzucać do gotującej się posolonej wody, gotować krótko - do momentu gdy wypłyną na wierzch. Podawać z sosem pomidorowym.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaję pomidory z puszki, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Gotuję 5-10 minut, pod koniec doprawiam do smaku ok. pół łyżeczką cukru. Jeśli używam pomidorów krojonych bez skórki, sosu nie miksuję.
Przepis prosty i na pewno smaczny, ale zajrzałam tu, żeby zobaczyć od czego zaczęłaś i widzę, że nie dwa zwykłe lata, a lata świetlne dzielą tą Annę-Marię od tej dzisiejszej czarodziejki i profesjonalistki! Gratuluję;-)
OdpowiedzUsuń