wtorek, 27 lipca 2010

Rożek i spółka. W krainie wielu lodów.

"Trucizna!!!" - taki krzyk podniósł się na ich widok,  kiedy w 1831 roku pojawiły się na balu amerykańskich wyższych sfer. Jedynie brawurowa pokojówka zdobyła się na odwagę i spróbowała lodowy deser orzekając "Przepyszne!". Od czasów jaskiniowych znano ogień i gorące jedzenie , ale zimne potrawy traktowano  nieufnie, często z lękiem. 


Za europejską ojczyznę lodów uważa się Włochy - Marco Polo, powróciwszy z wyprawy do Chin, gdzie sporządzane były już 3000 lat temu, przywiózł przepis na zimny deser, przypominający współczesne sorbety.
Z Włoch lody powędrowały do Francji, prawdopodobnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej. Pierwsza lodziarnia, Cafe Procope, powstała w Paryżu w 1681 roku. Znacznie później, bo dopiero w 1851 roku rozpoczęto masową produkcję lodów za oceanem, w Ameryce. 


Do Polski lody trafiły za panowania Augusta III i początkowo zarezerwowane były wyłącznie dla wybrańców. Przez kilka stuleci produkcja lodów zależała od dostaw lodu zbieranego w zimie ze stawów i jezior. Przełom w historii lodowej nastąpił dopiero w połowie XIX w.,  kiedy w 1876 roku Niemiec Carl von Linde wynalazł chłodziarkę. 


Dla mnie w całej historii lodów największym odkryciem było znalezienie przepisu na lody bez jajek na blogu Cudawianki (klik). Zrobione tą metodą lody kawowe (klik) absolutnie zasługują na miano najlepszych pod słońcem. Ale nie tylko one! Z mlekiem kondensowanym i śmietaną można łączyć dowolne składniki w różnych proporcjach i zawsze wychodzą absolutnie cudowne i kremowe lody. 


Ja kręcę na okrągło. Lody, oczywiście. Świadomość, że są domowe, bez jajek, pozbawione barwników i innych sztuczności dodatkowo zwiększa  ogromny apetyt jaki mamy w tym roku na lody. W menu naszej domowej lodziarni pojawiły się w tym sezonie znane Wam już z majowego wpisu lody karmelowe z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem, wspomniane powyżej lody kawowe, truskawkowe z octem balsamicznym oraz bohaterowie dzisiejszego wpisu - lody malinowe, z czerwonej porzeczki, rabarbarowe z imbirem, pina colada, kajmakowe oraz czekoladowo-orzechowe. W zamrażalce chłodzą się teraz orzechowe, a sesji nie doczekały  niestety miętowe z czekoladą - zniknęły przy pierwszym rozdaniu. W planach kolejne smaki, w tym obiecane już wcześniej lody i sorbety wytrawne, ale to dopiero po naszym powrocie z wakacji. Tymczasem łapcie rożek i częstujcie się - mam nadzieję, że przynajmniej część z Was znajdzie tu choć jeden z ulubionych smaków. Jeśli go zabrakło, złóżcie zamówienie - chętnie zakręcę maszyną:)


LODY CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

filiżanka Nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego (użyłam mniej słodkiego kremu z Terravity)
200 słodzonego mleka kondensowanego
300 g śmietany kremówki


Mleko połączyć ze śmietaną, dodać krem czekoladowo-orzechowy (wyjmijcie go wcześniej z lodówki, inaczej będzie zbyt twardy i trudno będzie go połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta.

LODY MALINOWE

świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki świeżo zerwanych malin)
200 g słodzonego mleka kondensowanego
300 g śmietany kremówki


Maliny rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione maliny, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. 

LODY RABARBAROWE Z IMBIREM
  
czubata szklanka musu rabarbarowego
200g słodzonego mleka kondensowanego
300g śmietany kremówki
1,5 łyżeczki imbiru w proszku 


Mleko łączę ze śmietaną, dodaję mus rabarbarowy i imbir, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. 

LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI

świeża lub mrożona czerwona porzeczka (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki)
200 g słodzonego mleka kondensowanego
300 g śmietany kremówki


Porzeczki rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. 

LODY KAJMAKOWE

puszka gotowej masy kajmakowej
200 g śmietany kremówki


Masę kajmakową przełożyć do miski i dokładnie wymieszać ze śmietaną. Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta (u mnie lody kręciły się 40 minut).  W tym przepisie nie używam mleka kondensowanego, bo jest już z niego zrobiona masa kajmakowa. 

LODY PINA COLADA
puszka ananasa
200 słodzonego mleka kondensowanego
300 g śmietany kremówki
1/2 filiżanki wiórek kokosowych
2 łyżki syropu kokosowego (opcjonalnie)


Ananasa osączyć z zalewy i zmiksować. Mleko połączyć ze śmietaną, dodać ananasa i wiórki kokosowe. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta.

* Wszystkie przepisy na lody to moje kolejne propozycje do Lodowej Akcji prowadzonej przez  kasandraa6.
** Informacje o historii lodów znalazłam na portalu foody.pl

33 komentarze :

  1. Aniu no toś poszałała oj poszałała - jakoś mi się teraz przypomina taka piosenka:
    "- Hej szalała szalała" :)

    Lody wyśmienite i sama nie wiem na które bym się zdecydowała - albo wiem zjem z każdej po gałeczce :)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja mam pytanko co do tych kawowych - tam ma być 150 ml zwykłego mleka oprócz tego z puszki i oprócz śmietanki?
    bo robiłam wczoraj i mi nie "stanęły" :(

    ale pyszne były nawet takie paciajowate :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez apetycznie wygladaja te lody, i pozostaje mi wylacznie zal bo ..... maszyny do lodów nie mam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo! Aż mi się oczy zaświeciły :) Wszystkie podane przez Ciebie smaki lubię (no, dobra, lubię każdy możliwy smak;D). A ja właśnie zjadam porcyjkę Daimowych lodów Nigelli i też Ci polecam, tylko że one są z jajkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. SZALONA DZIEWCZYNO, zachwyciłaś mnie tym wyborem. Tyle smakowych wariacji. Mam problem z wyborem. Uwielbiam Twoje "rysy historyczne". Zawsze lubię czytać takie rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  6. ach , ja się wyprowadzam do Ciebie , będę myć naczynia w razie czego
    Nie wiem które bym wybrała bo chciałabym posmakować wszystkie

    OdpowiedzUsuń
  7. prawdziwe lodowe szaleństwo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam lody i kocham próbować oryginalne smaki a musze przyznać, że te twoje są ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. ile cudnych lodów! aż nie wiadomo na które się zdecydować...

    OdpowiedzUsuń
  10. LOdy są dobre nawet w taki mokry dzień!
    A najlepsze lody jadłam właśnie w Italii,Portugalii i Brazylii - i nie mogę zdecydować,które zajmują pierwsze miejsce...
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomimo deszczu i 16 stopni za oknem mam ochotę na lody :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jej, ale narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak! Rabarbar i porzeczka (wybieram czarną) bardzo do mnie przemawiają. Jakie proste składniki... wypróbuję bez maszyny bo nie mam. Lody bez jajek - czemu nie?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lodowy zawrót głowy!
    Dla mnie porzeczkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam!
    A wiesz, że Marco Polo przebywał tu, gdzie mieszkam teraz? Bardzo mu się tutaj podobało, bo to Wenecja Wschodu.
    Może ja też coś odkrywczego przywiozę do Europy? hehe
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe lody, Aniu! Mogłabyś dla mnie zakręcić maszyną - bo sama, niestety, takowej nie mam...

    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu,
    wpadlam jak sliwka w kompot po lekturze tego posta. Musze wreszcie zrobic lody, bo wstyd sie przyznac, ale jeszcze nigdy nie sprobowalam. Nie mam tez maszynki. Ale pewnie co ma wisiec nie utonie, moj faworyt - rabarbarowe. Sciskam serdecznie, anna

    OdpowiedzUsuń
  18. Ewelosa! Witaj! Ubawiłaś mnie tą piosenką:) Myślę, że z każdego po gałeczce to najrozsądniejszy wybór;) Pozdrawiam!


    Jswm! - robiłam je już kilkakrotnie i nigdy nie było problemu, nie rozumiem czemu nie chciały się "Zsiąść". Ale myślę, że spokojnie można dodatek mleka pominąć, jak widzisz we wszystkich moich pozostałych lodach nie ma mleka, a lodom to wcale nie zaszkodziło. Pozdrowienia:)

    Patko! Nie żałuj, bez maszyny też da się zrobić;) Ale ja zachęcam do zakupu - to straszna frajda takie domowe zakręcanie smaków. Pozdrawiam Cię!

    maniu! Te Daimowe mam w planach od lat dwóch i ciągle tylko Daimów nie mogę uchować - zjadamy za szybko:)

    lo! Mam dla Ciebie wszystkie smaki odłożone - więc nie musisz się martwić wyborem;)

    Margot! A proszę bardzo, po remoncie mam dodatkowe miejsca do spania, więc to będzie zaszczyt takiego gościa jak Ty przyjmować - naczyniami zajmie się zmywarka, a my sobie będziemy lody na tarasie podjadać.
    P.S. Jedyna prośba, przywieź swoje boskie jagodzianki!

    Paula! Lodowe szaleństwo to ostatnio moje hobby:)

    Bez sosiku! Cieszę się i pozdrawiam!

    Cukrowa Wróżko! W takich momentach najlepiej brać z każdego po gałce;)

    Amber! No właśnie, co nam chłody, my jemy lody:)

    kasiaaaa24! Ja też! Pozdrawiam:)

    doroto! Dziękuję za wizytę i pozdrawiam!

    Natalio! Nie ma sprawy, zamówienie przyjęte:) Bez maszynki też się da, a i bez jajek też:)

    mamamarzynia! Ok, będą porzeczkowe!

    Emmo! Właśnie pisząc posta myślałam o Tobie! Jestem przekonana, że coś fajnego przywieziesz, a na razie odkrywasz przed nami piękne obrazy swojej wizyty. Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne relacje!

    Zaytoon! Z miłą chęcią:) Uściski!

    Aniu! Zachęcam Cię do zakupu maszynki - domowe lody to niesłychana frajda i wspaniała okazja do ukręcenia każdego ze smaków na jakie przychodzi nam ochota:) Serdeczne pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  19. calkiem niezly zestaw:) wszystkie wygladaja bardzo pysznie! zjadlabym tak po jednej galeczce:)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardziej od rożka podoba mi się ta spółka, jest super!

    OdpowiedzUsuń
  21. Dostałam oczopląsu :)))))
    Chyba tak najbardziej chciałabym te... różowe :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Aniu, ile smaków! Wszystkie mnie kuszą! Poproszę z każdego po troszeczku:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bosko wyglądają wszystkie lody! Ale mi chyba najbardziej się podobają kajmakowe;)

    OdpowiedzUsuń
  24. aga! Daj mi dzień czasu, a wszystkie smaki będą znów w ofercie:) Pozdrawiam!

    Asieja! Ja też jestem tego zdania z chęcią podzielę się udziałami w tej spółce;)

    Poleczko! O Matko, to nie taki efekt miało wywołać;) Ale różowe i tak są Twoje;) Pozdrawiam!

    Kasiu! Oczywiście! Pozdrawiam:)

    KwestioSmaku! Przyznaję, że i ja chyba najbardziej te kajmakowe lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękne! Spróbowałabym wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Przejrzałam cały blog i jestem zauroczona! Piękne zdjęcia, super przepisy i lekkie pióro. Będę tu stałym gościem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dominiko! Bardzo dziękuję:) Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  28. A co tam przyczepię się, zaraz mam zamiar wypróbować ten przepis na lody, ale właśnie dopatrzyłam się, że przy lodach porzeczkowych rozgniatasz porzeczki a dodajesz maliny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MagdalenaK! I cudownie, że się przyczepiasz - tyle czasu minęło od publikacji, a taki błąd pozostawał niezauważony! Już zmieniam:)
      A lody zrobiłaś?
      I jeszcze raz dziękuję za "drukowanie":)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  29. Proszę bardzo, chociaż przecież ja też miałam w tym swój interes ;) Lody zrobiłam w wersji owocowej - malinowo-borówkowe. W smaku świetne, chociaż nieco twarde, może to przez owoce? Zostało mi jeszcze pół puszki mleka więc pewnie zrobię miętowe z kawałkami czekolady - moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda! Miętowe na bazie tego mleka wychodzą boskie! To także jedne z moich ulubionych i ten przepis świetnie się tu sprawdza:)
      Dobrej soboty!

      Usuń
  30. Owocowe super. Ale akurat nutella albo ten drugi krem, sa mega naszpikowane chemia... wanilina,.syrop glukozowo-fruktozowy itd. Masakra... a i mleko skondensowane z dobrym skladem znalezc ciezko.
    Iza.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mam gorącą prośbę o przepis na lody z karmelizowanymi orzechami i syropem klonowym...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails