czwartek, 1 kwietnia 2010

DZIECKO W DOMU, CZYLI RYŻ Z JABŁKAMI


Zawsze kiedy moje dziecko może zostać ze mną w domu i powagarować od przedszkola staram się przygotować coś co z chęcią zjada. Jedną z takich potraw jest znany pewnie wszystkim ryż z jabłkami. Dziś za jego przygotowaniem przemawiała też wizja czekających nas wkrótce wielkanocnych pyszności, więc danie proste i lekkie dobrze przygotuje nas na zbliżające się obżarstwo:) Kolejnym, zdecydowanie najważniejszym atutem jest fakt, iż przygotowuje się go bardzo szybko i łatwo, dzięki czemu mieliśmy więcej czasu dla siebie! Polecam!


SKŁADNIKI NA 3 PORCJE
1 woreczek ryżu
ok. 600 g startych jabłek *
opakowanie cukru waniliowego z cynamonem
łyżeczka soku z cytryny
łyżka masła


* ja użyłam jabłka ze słoika przygotowane jesienią z domowych jabłek, ilość jabłek zależy od tego jak bardzo jabłkowy lubimy ryż:) Ja nie dodawałam już cukru, gdyż jabłka były słodzone anim trafiły do słoików 


Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i lekko ostudzić. Połączyć ze startymi jabłkami, cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, przełożyć do niego masę ryżową. Na górę dodać piórka pozostałego masła. Zapiekać ok. 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Można podać z sosem waniliowym. Smacznego!

7 komentarzy :

  1. Witaj :)
    Nie sądziłam, że zwykły ryż z jabłkami może tak smakowicie wyglądać! Super! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również witam - bardzo słonecznie i wiosennie! Dziękuję za odwiedziny i me słowa!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj! Bardzo ładnie tu u Ciebie :) A ryż z jabłkami (z duuużą ilością cynamonu i słodką śmietanką) też uwielbiałam jako dziecko i tak mi zostało :) Czasem przyrządzam go nawet w ramach lekkiego, np. piątkowego obiadu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, bardzo dziękuję za wizytę i miłe słowa:) Tak, ja też często zajadam w piątki ryż z jabłkami. Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako dziecko n-i-e-n-a-w-i-d-z-i-l-a-m ryzu z jablkami i cynamonem! Teraz zas na szczescie nie jest juz tak zle ;) Moze to tylko przepis mamy mi nie smakowal? ;)

    Bardzo urokliwe zdjecia Anno-Mario :)

    Pozdrawiam serdecznie i zycze wspanialych, radosnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też często mamy w domu ryż z jabłkami, ale nasz tak smakowicie nie wygląda. A dodatek sosu waniliowego to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. what a cute food ,I hope i can hand made it by myself .Please trsut on us that Those luxury jewelry will make the tippet more beautiful :haircuts

    hairstyles

    Luxury Jewerly

    Personality design

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails