niedziela, 21 marca 2010

Z MUSZELKAMI, BEZ KOLANEK

W oryginalnym przepisie dodaje się makaron kolanka, ja jednak wybrałam drobniejsze muszelki. Do czego? Do pysznej, tradycyjnej włoskiej zupy minestrone. Przepisów na tą zupę jest wiele, ja zrobiłam zupę bazując na przepisie z książki ZUPY, Le Cordon Bleu, wyd. Konemann.
SKŁADNIKI 6 PORCJI
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana w kostkę cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 drobno pokrojone marchewki
2-3 drobno pokrojone laski selera naciowego
kawałek drobno pokrojonego w kostkę selera
100-150 g boczku pokrojonego w kostkę
1 mała puszka czerwonej fasoli 
1 mała puszka białej fasoli
ok.1,5-2 litrów bulionu (u mnie warzywny)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
150 g makaronu muszelki


W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę, czosnek i boczek. Po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa i dusić ok. 3-5 minut nie dopuszczając do przebarwienia warzyw. Dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać 3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Po ok. 5 minutach dodać białą i czerwoną fasolę oraz makaron. Sprawdzić czy zupa jest dobrze doprawiona. Gdy makaron jest ugotowany wyłączyć. Podawać z chlebem. Smacznego! 


1 komentarz :

  1. Takiej wersji minestrone jeszcze nie jadłam, musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails