Chleb to moja wielka miłość.
Symbol domu, wspólnego stołu, prostych radości i ciepła.
Od lat wypiekam go w domu i każdy kolejny bochenek jest wyczekiwanym gościem.
Wielką radością i zaciekawieniem było dla mnie zaproszenie na kolejne spotkanie z cyklu Akademii Smaku Bosch, którego tematem przewodnim był chleb. W gościnnych wnętrzach Centrum Domowych Inspiracji miałam przyjemność być już kilka razy i zawsze są to kulinarnie bardzo inspirujące spotkania.
Lipcowe warsztaty poprowadził Tomasz Morawiecki - bloger, pasjonat kuchni i muzyki, prowadzący warsztaty
z gotowania, pieczenia w piekarniku i piecu chlebowym.
Współpracował z magazynem Usta i Estilo. Od dziesięciu lat na
co dzień zajmuje się zagadnieniem "zdrowej żywności" z dystansem
poszukując coraz ciekawszych sezonowych produktów z polskich
gospodarstw ograniczających do minimum użycie środków
chemicznych.
Prowadzący z cierpliwością i zaangażowaniem odpowiadał na wszystkie dociekliwe pytania, z wielkim sercem dzielił się przygotowanym specjalnie na tą okazję zakwasem i mimo ograniczeń czasowych (wiadomo,
że pewne rodzaje chleba wymagają bardzo długiego czasu wyrastania) tak
przygotował program warsztatów, że mogliśmy wypiekać i smakować różne
rodzaje chleba na miejscu, ale i zabrać przygotowane ciasto do domu i
delektować się gorącym bochenkiem kolejnego dnia wspominając miłe
warsztatowe chwile.
Podczas warsztatów wraz z zaproszonymi blogerami i dziennikarzami upiekliśmy:
bułki orkiszowe
chleb bezglutenowy
chleb żytni razowy z figami i orzechami
soccę (chleb z mąki z cieciorki)
Przepisy na poszczególne rodzaje chleba oraz pełną relację z warsztatów możecie przeczytać tutaj - klik.
Dziękuję organizatorom za zaproszenie i możliwość wzięcia udziału w warsztatach.
*zdjęcia udostępniam za zgodą Akademii Smaku Bosch.