niedziela, 21 marca 2010
CYTRYNA
Smak i aromat cytryny jest jednym z moich ulubionych. Pierwsze wiosenne popołudnie pachniało cytryną, babką, słodkim lenistwem.
Przepis na babkę pochodzi z mojego zeszytu z przepisami.
SKŁADNIKI
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
200 g stopionego masła
sok i skórka z 1 cytryny
1 opakowanie cukru waniliwego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać przestudzone roztopione masło, na koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Gotową masą przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Dzisiaj będę ją robić:)
OdpowiedzUsuń