niedziela, 21 marca 2010
WAŁEK DO GULASZU ?!
"Co dziś na obiad?" "Gulasz." "A do czego potrzebny Ci wałek?" "Do gulaszu." "Do gulaszu?!" No właśnie czemu mam zamiar "wspierać" gulasz za pomocą wałka? A bo trzeba rozwałkować ciasto na ziołowe knedelki do gulaszu. Knedelki są świetną alternatywą dla ziemniaków, za którymi nie przepadamy. Przepis pochodzi z książki W JEDNYM GARNKU, wydawnictwa Konemann. Jest niezwykle prosty, zrobienie knedelków zabiera zaledwie parę minut, a efekt wspaniały i bardzo smaczny! Polecam!
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
60 g zimnego masła
1 łyżeczka dowolnych ziół (u mnie tymianek)
115 ml maślanki (można zastąpić mlekiem z 1 łyżką soku z cytryny)
1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie knedelków należy zacząć nie wcześniej niż 10 minut przed końcem gotowania gulaszu. Mąkę, proszek dopieczenia i masło włożyć do miski, dodać zioła, sól i maślankę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm wycinać krążki o średnicy 5 cm.
Naczynie z gulaszem wyjąć z piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Knedle ułożyć na wierzchy potrawy i posmarować roztrzepanym jajkiem. Garnek wstawić na najwyższą półkę w piekarniku i piec przez 12-15 minut, aż knedle wyrosną i będą złotobrązowe. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Extra przepis,bardzo apetycznie wygląda...Pozdrawiam ;0)
OdpowiedzUsuńNa moim blogu znajdziesz gulasz węgierski