czwartek, 25 marca 2010

WESTCHNĄŁ SELER

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz spróbowałam selera naciowego byłam niezbyt zachwycona. Dziś to jedno z moich ulubionych warzyw. Podstawowy składnik gulaszu, zupy minestrone oraz wymyślonej przeze mnie kilka lat temu zupy selerowej. Zapraszam! 

SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI
pęczek selera naciowego
3-4 ziemniaki
cebula
kilka łyżek oliwy
czosnek 
1-1,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
 Seler naciowy myjemy i kroimy cieniutko. Podobnie robimy z cebulą i czosnkiem. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, aby się zeszkliły. Następnie dodajemy pokrojony seler i dusimy ok. 3 min. Na końcu dorzucamy obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ja miksuję zupę i podaję z bagietką lub grzankami. Bardzo polecam. Smacznego! 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wizytę na moim blogu :)

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails